2024/09/24

Naujas lėšų taupymo būdas – sergantys įstaigų darbuotojai

Į paskutinį šiais metais rajono Savivaldybės tarybos posėdį mūsų išrinktieji susirinko gerai nusiteikę. Buvo numatyta svarstyti 37 klausimus ir dar 4 įtraukti į papildomą darbotvarkę.

Atidėjo kitam kartui

Tarybos posėdžio pradžioje rajono meras Jonas Jarutis pasiūlė šiame posėdyje nesvarstyti dviejų klausimų – dėl mero patarėjo pareigybės įsteigimo ir dėl Kupiškio r. savivaldybės tarybos Kontrolės komiteto 2011 metų veiklos ataskaitos.

Kokios priežastys sutrukdė pirmojo klausimo svarstymą, nebuvo paaiškinta, o antrasis klausimas merui sukėlė abejonių, nes nebuvo Kontrolės komiteto 2011 metų veiklos ataskaita pateikta raštu.

Pasak Kontrolės komiteto pirmininko, Tarybos nario Bronislovo Rimkaus, jis Tarybos veiklos reglamente niekur nerado nurodymo, kad ataskaitą reikia pateikti raštu, todėl ir nematęs reikalo ją visiems atspausdinti. Meras perskaitė Reglamento punktą, kuriame, pasak jo, nurodoma, kad Tarybos nariams visa svarstymui skirta medžiaga turi būti pateikiama iš anksto. „Manau, kad tai yra savaime suprantama ir šiuo atveju. Kas būtų, jeigu, pavyzdžiui, biudžeto svarstymas vyktų tik žodžiu pateikus medžiagą“, – retoriškai Tarybos narių klausė J. Jarutis.

Po diskusijų buvo nubalsuota, kad šie klausimai nebus svarstomi.

Lėšų taupymo ypatumai

Svarstant klausimus dėl papildomų asignavimų perskirstymo Tarybos narys Dainius Bardauskas ne vieną sykį atkreipė Tarybos narių dėmesį į mokyklų direktorių pateiktus prašymus, kuriuose rašoma, kaip jiems pavyko sutaupyti lėšų. Pavyzdžiui, Alizavos ir Šimonių pagrindinėse mokyklose lėšos sutaupytos nepavaduojant sergančių mokytojų. „Man kyla klausimas, kaip tuomet vykdomas ugdymo procesas ir ką veikia vaikai, kai serga mokytojas, o jo niekas nepavaduoja, – klausė D. Bardauskas. – Žinau, kad Šimonių pagrindinėje mokykloje niekas nepavadavo matematikos ir informatikos mokytojų.“

Į šį klausimą bandė rasti atsakymą rajono Savivaldybės Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas Rimantas Jocius: „Pinigai susitaupo ne tik dėl to, kad mokytojų niekas nepavaduoja. Būna taip, kad tai atlieka žemesnės kvalifikacijos mokytojas, ir tas lėšų skirtumas lieka. Dar yra ir kitas būdas – jungiamos klasės.“

Visgi dar gajus ir savanoriškas darbas. Pasak Adomynės pagrindinės mokyklos direktorės pateikto prašymo, jų įstaiga sugebėjo sutaupyti lėšų todėl, kad darbuotojai patys geranoriškai sutiko dirbti be atlygio kitų sergančių kolegų darbus.

Tokius ugdymo įstaigų vadovų paaiškinimus ne vienas Tarybos narys priėmė su šypsena. „Nežinau, kaip į tai pažiūrėtų darbo inspekcija, – samprotavo D. Bardauskas. – Tai tikrai ne viešųjų darbų programa. Iš tokių vadovų parašymų gerą knygelę būtų galima surinkti.“

Dėl keisto lėšų taupymo buvo ir daugiau abejojančių. „Galima daryti prielaidą, kad norėdami sutaupyti lėšų mokyklų vadovai specialiai neskiria pavaduojančių mokytojų. Tai labai negera praktika“, – sakė Tarybos narys Valentinas Beinoris.

Nedarbingumo dėka lėšų sutaupė ir Kupiškio rajono savivaldybės priešgaisrinė tarnyba. Susidarė nemenka suma – daugiau kaip 29 tūkstančiai litų, kuriuos prašoma leisti panaudoti ryšių paslaugoms, transportui išlaikyti, pirkti reikiamai įrangai.

„Lėšos susitaupė todėl, kad ilgai sirgo jūsų darbuotojai. Nejaugi mūsų ugniagesiai tokios silpnos sveikatos? Ar tai nėra kokių kitų jų ligų priežasčių“, – teiravosi Tarybos nariai.

„Aš nenustatinėju tokių dalykų. Apie ligas nieko negaliu pasakyti“, – visiems trumpai paaiškino Kupiškio rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos viršininkas Algirdas Bočiulis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video