2024/09/24

Virš muziejaus pakibo Damoklo kardas

Uoginių šviesuolis Adomas Petrauskas šiomis dienomis turėjo karste apsiversti. Mat jo palikimas tapo nebe turistų, o teisėtvarkos objektas. Jau nuo penktadienio Kupiškio rajono policijos komisariato pareigūnai visą Uoginių muziejaus teritoriją paskelbė įžengti draudžiama zona ir čia triūsia specialiai suburta mero komisija. Įtariama, jog ilgametė muziejaus vedėja Alvyra Dluckienė iššvaistė jos priežiūrai paskirtus muziejaus eksponatus.

Rinkosi į pasitarimą

Penktadienio rytą Kupiškio kultūros ir švietimo skyriaus vedėjo Rimanto Jociaus kabinete į skubų pasitarimą rinkosi rajono Tarybos nariai Andrius Kleniauskas, Albinas Vaižmužis, Kultūros ir švietimo skyriaus specialistė Irena Mockuvienė, Kupiškio rajono policijos komisariato Viešosios tvarkos skyriaus viršininkas Linas Dovydėnas bei Kupiškio etnografijos muziejaus direktorė Violeta Aleknienė.

Minėtus asmenis susitikti privertė Uoginių bendruomenės skundas dėl jų kaimo muziejaus prižiūrėtojos A. Dluckienės netinkamai atliekamų pareigų. Uoginiečiai įtaria, kad ši moteris kažkur nudangino krūvą muziejaus eksponatų. Tokius jų spėjimus pakurstė ne vieno šio kaimo gyventojo dovanoti senoviniai daiktai, kurių vėliau buvę savininkai muziejuje nebematė.

Uoginių kaimo bendruomenės atstovai teigė pasigedę senų girnapusių, povo plunksnų ir kitų eksponatų.

Įtarimai išvaisčius svetimą turtą

Savo įtarimus uoginiečiai pateikė Kupiškio rajono savivaldybei bei teisėsaugos institucijoms. Todėl Kupiškio prokuratūros pavedimu, Kupiškio rajono policijos komisariatas privalės patikrinti gautą informaciją apie muziejaus darbuotojai mestus kaltinimus.

„Turto, kuris paskirtas vadovui prižiūrėti, iššvaistymas – tai pagrindinis straipsnis, kuriuo įtariama A. Dluckienė“, – atskleisti visų skundo detalių nepanoro Kupiškio rajono policijos komisariato atstovas Linas Dovydėnas.

Tokius nusižengimus, pasak pareigūno, paprastai tiria ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba. Po jų atliktos patikros gali būti iškelta baudžiamoji byla.

Jau penktadienį Kupiškio rajono policijos komisariato pareigūnai vyko apžiūrėti A. Petrausko muziejaus Uoginiuose.

Šios įstaigos reviziją apsiėmė atlikti ir specialiai suburta komisija. Jai vadovaus A. Kleniauskas, kartu dirbs Kupiškio rajono Kultūros ir švietimo skyriaus specialistė I. Mockuvienė, A. Vaižmužis, Kupiškio etnografijos muziejaus atstovė Lucija Dobrickienė bei buhalterijos specialistė Monika Žurauskaitė.

„Pradėsime patikrinimą, visų eksponatų peržiūrėti, ko gero, nepavyks, todėl bandysime patikrinti, kur yra pagrindiniai, vertingiausi daiktai. Pirmiausia visą teritoriją apžiūrės policijos pareigūnai, užtikrins, kad tyrimo metu pašaliniai asmenys nepatektų į muziejų. Tuomet darbo imsis mūsų komisija – versime inventoriaus knygas ir tikrinsime“, – „Kupiškėnų mintims“ sakė į Uoginius atvykęs sudarytos komisijos pirmininkas A. Kleniauskas.

Pašnekovas taip pat patikino, kad jam, kaip buvusiam muziejininkui, itin svarbu išsiaiškinti visą tiesą apie A. Dluckienės veiklą A. Petrausko muziejuje ir galimus jos nusižengimus.

Kiek truks komisijos tyrimas, pirmininkas pasakyti negalėjo – anot jo, tai tikrai nelengvas darbas. Tačiau jų triūsą palengvins buvusio šio muziejaus vadovo sudarytas eksponatų albumas.

Planavo patikrinimą

Iš viso Kupiškio etnografijos muziejaus Uoginių skyriuje, pasak jo direktorės V. Aleknienės, šiuo metu užregistruota daugiau nei 4000 eksponatų. Jų patikrinimai būdavo atliekami kiekvienais metais ir trūkumų neatsirasdavo.

Šiais metais A. Petrausko muziejaus patikra turėjo būti atlikta prieš pat metų pabaigą. Mat nuo 2010 metų įsigaliojo nauji daug sudėtingesni nurodymai, kaip atlikti šiuos darbus.

„Pagal naujus nurodymus jau patikrinome Laukminiškių kaimo muziejų ir Veronikos Šleivytės paveikslų galeriją, kitą savaitę planavome patikrinimą Uoginiuose. Bet viskas taip susiklostė…“ – sakė Kupiškio etnografijos muziejaus direktorė.

Vadovė teigė apie susidariusią situaciją ir mestą įtarimų šešėlį jau kalbėjusi ir su savo darbuotoja A. Dluckiene. Ši, direktorės teigimu, šiuo metu dėl sveikatos bėdų guli ligoninėje ir yra visiškai palaužta psichologiškai.

„Kaip muziejaus darbuotoja, ji tinkamai atliko savo pareigas“, – pabrėžė V. Aleknienė.

Didžiausiai visų nuostabai R. Jociaus kabinete V. Aleknienė atsisakė policijos ir sudarytos komisijos prašymu atiduoti Uoginių muziejaus raktus. Vėliau įkalbėta, jog tokiu savo elgesiu gali užsitraukti dar didesnį įtarimų šešėlį, vadovė pakluso.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video