2024/09/24

Miesto mokyklai – progimnazijos vardas

Kupiškio Povilo Matulionio pagrindinė mokykla jau turi naują statusą. Rajono Tarybos sprendimu ji tapo progimnazija. Tokio tipo mokyklos atsiradimą paskatino Švietimo įstatymo pataisos, pagal kurias vidurines mokyklas turėtų pakeisti trijų pakopų mokyklos: gimnazijos, progimnazijos ir pradinės. Tačiau ar Kupiškio progimnazijoje nebeliks pradinių klasių, priklausys nuo mokinių skaičiaus ateityje.

Tikisi geresnio krepšelio

Kupiškio Povilo Matulionio pagrindinei mokyklai liko tik sutvarkyti formalumus ir miesto mokykla turės Smetonos laikus primenantį vardą, kuris jai buvo privalomas dėl Švietimo įstatymo. Pagal šį dokumentą jau nuo 2012 metų vidurines mokyklas turės pakeisti gimnazijos ir progimnazijos. Pastarąjį statusą taip pat galės gauti paralelines klases turinčios kaimo pagrindinės mokyklos.

Mūsų rajone daugiau progimnazijų steigti nenumatyta. Į naujo tipo mokyklą mieste bus kaip ir anksčiau priimami 1 – 8 klasių mokiniai.

„Niekas nepasikeitė, tik vardas – naujas“, – paklaustas apie pokyčius sakė P. Matulionio mokyklos direktorius Rimvydas Latvys.

Vadovas užsiminė, kad toks statusas galbūt leis tikėtis didesnio mokinio krepšelio.

Mat mažėjant mokinių skaičiui jis šios įstaigos nebelabai džiugina. Jei 2006 metais P. Matulionio mokykloje buvo 950 mokinių, tai šiemet jų liko 550.

Spartus mokinių mažėjimas, pasak R. Latvio, mokykloje po truputį stabilizuojasi.

Progimnazijos vardui atšvęsti mokykla iškilmių rengti nežada. Direktoriaus teigimu, užteks tradicinės savaitės P. Matulionio vardui paminėti. Jos metu mokyklos bendruomenei bus pristatytas ir naujasis statusas.

Ugdytinių tėveliams, pašnekovo žodžiais, progimnazijos vardas daug klausimų nesukėlė. Jie žino, kad didelių pokyčių dėl to nebus.

Keis mokinių motyvaciją

Kad progimnazijos statusas – yra tik viena švietimo reformų, sutiko ir Kupiškio rajono savivaldybės Švietimo ir kultūros skyriaus vedėjas Rimantas Jocius. Be to, pašnekovo nuomone, mokiniams, besimokantiems progimnazijoje, bus lengviau apsispręsti, ar jie nori tęsti mokslą gimnazijoje.

„Į 9 – 10 klases ateidavo nemažai mokinių be motyvacijos toliau mokytis. Todėl progimnazija leis anksčiau suprasti, ko jiems reikia“, – teigė vedėjas.

Be to, ir profesinėse mokyklose atsiranda vis daugiau specialybių, kurias galima rinktis po 8 klasės.

Paklaustas, ar kada nors progimnazija gali atsisakyti pradinių klasių ir jas palikti pradinei mokyklai, R. Jocius teigė, kad tai priklausys nuo mokinių skaičiaus.

Šiuo metu mūsų rajone yra dvi gimnazijos ir viena progimnazija.

Naują pavadinimą nuo rudens jau turi ir Kupiškio muzikos mokykla. Ji dabar vadinasi Kupiškio meno mokykla.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video