2024/09/24

Darželiai – pilni, tik ar ilgam?

Praeityje laikai, kai į darželius savo mažylius tekdavo užrašyti vos tik jiems gimus. Šiandien ikimokyklinės įstaigos Kupiškio rajone vaikų nestokoja, tačiau jau nebėra tų ilgų eilių laukiančiųjų pakvietimo lankyti darželį. Be to, šias įstaigas vis nušiurpina valdžios gąsdinimai mažinti pedagogų etatus.

Ne per seniausiai šalyje pasklido žinia, kad Švietimo ir mokslo ministerija ne tik mokyklas apkarpyti užsimojo, bet ir darželius. Juose esą norėta mažinti etatų skaičius. Šiandien ministerija jau neigia tokias kalbas ir, pasak šios institucijos atstovų, etatai ikimokyklinio ugdymo įstaigų grupėse, kaip ir iki šiol, lieka pačių savivaldybių klausimas. Jos turi teisę nustatyti ir tvirtinti reikiamų pareigybių ir etatų skaičių, atsižvelgdamos į gyventojų poreikius dėl šių įstaigų darbo laiko bei teikiamų paslaugų.

Mūsų rajone šiuo metu dirba 4 ikimokyklinio ugdymo įstaigos ir viena ikimokyklinė vaikų grupė Noriūnuose. Juos lanko daugiau nei 300 vaikų.

Tai, pasak Kupiškio rajono savivaldybės Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjo Rimanto Jociaus, pakankamas skaičius. Todėl darželiams, anot jo, grėsmė mažintis tikrai negresia.

„Šiuo metu mūsų Savivaldybė mažinti etatų rajono ikimokyklinėse įstaigose net minčių neturi“, – patikino R. Jocius.

Priešingai, pasak pašnekovo, pilnose darželių grupėse reikėtų netgi daugiau pedagogų. Tačiau sunki ekonominė situacija tokių pokyčių nenumato.

Iš viso Kupiškio rajono ikimokyklinio ugdymo įstaigose dirba 60 pedagogų.

Nėra ramūs dėl ateities

Kol kas visiškai pilnas grupes ir dar iki dešimt pageidaujančiųjų savo vaikus vesti į ikimokyklinio mokymo įstaigą turi vaikų lopšelis-darželis „Saulutė“. Jį šiuo metu lanko 120 vaikų, suskirstytų į 6 grupes.

Tačiau šios įstaigos direktorė Danutė Staišiūnienė „Kupiškėnų mintims“ teigė, kad ir pilnas darželis negarantuoja jo ateities.

„Šiandien didelio vaikų mažėjimo nėra. Nors, aišku, eilių, kaip prieš 3 – 4 metus, jau taip pat nebėra. Didesnių pasikeitimų nematome ir iki 2014 metų, bet nežinau, kaip viskas gali pakrypti net ir po mėnesio“, – teigė vadovė.

Mažėjantis gimstamumas ir emigracija, anot jos, tikrai neaplenkia ir ikimokyklinių įstaigų. Jų mūsų rajone, pasak pašnekovės, nėra daug, todėl dabar jos gali patenkinti beveik visų gyventojų poreikius.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video