2024/09/24

Atsirado viltis neprarasti ugniagesių komandų

Praėjusią savaitę mūsų rajone lankėsi Seimo narys Arvydas Anušauskas, kurį itin sudomino ugniagesių komandų naikinimo istorija. Kuo labiau seimūnas gilinosi į šią problemą, tuo labiau ji skyrėsi nuo pateiktosios Vilniuje.

Pasirodo, arba kažkas meluoja, arba vyksta visiškas nesusikalbėjimas tarp įvairių institucijų.

Daugiau dirba, didesnės ir išlaidos

Seimo narys trumpam užsukęs į Kupiškio priešgaisrinę gelbėjimo tarnybą pasuko Noriūnų link. Ten susitiko su Noriūnų ugniagesių komanda, pamatė, kokios jų darbo sąlygos, kokią turi techniką.

Pasak ugniagesių pateiktos statistikos, per metus jų komanda buvo išvykusi 65 kartus. Nors automobilis ir 17 metų, tačiau tvarkingas.

„Noriūnuose gyvena beveik 3000 gyventojų, yra katilinė, netoliese Rudilių Jono Laužiko pagrindinė mokykla, Noriūnuose – Jono Černiaus pagrindinė mokykla, kultūros paveldo objektai. Pro Noriūnus eina respublikinės reikšmės kelias. Kas tuomet ištikus nelaimei gesins, atliks gelbėjimo darbus?“ – kalbėjo ugniagesiai.

„Gelbėjimo darbų jūs neatliekate“, – replikavo Kupiškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas A. Rudys.

Su tuo nenorėjo sutikti ugniagesiai. Pasak jų, teko ne kartą ne tik gaisrus gesinti, bet ir padėti į bėdą papuolusiems žmonėms.

Kilus ginčui dėl kuro sunaudojimo, noriūniečiai pateikė skaičiavimus, kiek jie išnaudoja lėšų. Kupiškio r. savivaldybės priešgaisrinės tarnybos viršininkas Algirdas Bočiulis nesutiko su pateiktais duomenimis, sakydamas, kad tai netikslūs skaičiavimai, nes nėra įtrauktų kuro sąnaudų, kurios susidaro žymiai didesnės naudojant siurblį. Vyrai teigė, kad čia viskas teisingai suskaičiuota, ir visos kuro sąnaudos yra įtrauktos.

„Mes daugiau ir išleidžiame lėšų, nes daug išvažiavimų, daugiau dirbame“, – sakė ugniagesiai.

Lapą su ugniagesių skaičiavimais pasiėmė Seimo narys. „Galėsiu palyginti jūsų skaičiavimus su man jau pateiktais“, – sakė A. Anušauskas.

„Jeigu tai vadinama tinklo optimizavimu, išeitinėms pašalpoms lėšos skiriamos, o kaip tos vietos, kurios lieka „nedengiamos“. Ar bus ten kuriamos naujos komandos? Jeigu ne, tai koks čia optimizavimas?“ – stebėjosi kalbėdamas su svečiu Tarybos narys Dainius Bardauskas.

„Suprantame, kad gaisro atveju pagalba atvyks, tik tuomet teks jos ilgiau laukti ir kuro sąnaudos bus dar didesnės“, – samprotavo ugniagesiai.

Technika sena, bet tvarkinga

Pakeliui į Adomynę buvo užsukta ir į Šimonis. Ten dirba suformuota ugniagesių komanda. Nors automobilis 29 metų senumo, tačiau yra techniškai tvarkingas, o jame esančios kopėčios gali pasiekti iki trečio aukšto. Prie mašinos padarytos „gervės“, todėl jų pagalba galima atlikti ir kai kuriuos gelbėjimo darbus – traukti medžius. Čia taip pat ugniagesiams teko ne tik gaisrus gesinti, bet ir atlikti kai kuriuos gelbėjimo darbus – traukti į tvenkinį įkritusį arklį, gelbėti smulkesnius gyvūnus.

„Dar ateičiai turime ir atsarginių padangų, gesinimo žarnų, todėl dirbame tikrai ne su paskutiniais rezervais. Pastatas taip pat tvarkingas, suremontuotas“, – sakė A. Bočiulis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video