2024/06/16

Ar įves tvarką mokestis už šunis?

Prieš savaitę rajono Tarybos posėdyje buvo svarstomas „Gyvūnų globos, laikymo ir priežiūros Kupiškio rajone“ taisyklių pakeitimo projektas bei sprendimo projektas „Dėl vietinės rinkliavos už šunų registravimą ir laikymą daugiabučiuose namuose nuostatų pakeitimo“. Tarybos nariai tada nesiryžo priimti sprendimų ir nutarė tai padaryti artimiausiu metu.

Jeigu bus pritarta projektų pakeitimams, tuomet įsiteisės vietinė rinkliava už šunų registravimą ir laikymą visiems rajono gyventojams. Numatomas rinkliavos dydis – 10 Lt.

Registruotų tik kelios dešimtys

Rajono mero Jono Jaručio iniciatyva buvo organizuotas seniūnų, policijos pareigūnų, veterinarijos atstovų susitikimas, kuriame svarstytos šunų priežiūros problemos. Pasak mero, tuomet visos tarnybos pritarė, kad reikia griežtinti reikalavimus šunų laikytojams. „Kupiškyje registruoti tik 33 šunys, nors, Kupiškio rajono valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, paskiepyta yra beveik 900 šunų. Tai labai skirtingi skaičiai, kurie parodo, kad kol kas taisyklės neveikia“, – sakė meras.

Pakeitus „Gyvūnų globos, laikymo ir priežiūros“ taisykles, savo augintinius teks registruoti visiems – ir kaimo, ir miesto gyventojams. Seniau tai darė tik daugiabučiuose gyvenantys. Miesto gyventojų šunis registruos ir jų apskaitą tvarkys UAB „Kupiškio komunalininkas“, o kaimuose šią funkciją atliks seniūnijos. Kaip ir iki šiolei, pirmą kartą registruojant šunį, savininkui bus išduodamas šuns registracijos pažymėjimas ir nustatytos formos žetonas.

Lėšų nedaug

Pasak UAB „Kupiškio komunalininkas“ direktoriaus Rimanto Stundžio, seniau šią funkciją atliko UAB „Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis“, dabar šunų registracijos apskaitą jie tvarko. „Tie, kas ateina ir susimoka mokestį, išduodame šuns registracijos pažymėjimą ir žetoną. Kelintą kartą šuns savininkai ateina pas mus, sunku pasakyti, – kalbėjo R. Stundys. – Mieste po žiemos būna tikrai ne koks vaizdas – visur pilna šunų ekskrementų. Žinoma, už dabar surenkamas lėšas sunku ką nors padaryti. Net ir suregistravus visus 900 šunų tie iš mokesčių gauti 9 000 Lt būtų lašas jūroje – kažin ar užtektų ekskrementų išvežimui.“

Dabar, pasak direktoriaus, mieste yra pažymėtos penkios šunų vedžiojimo vietos, o visi kita priklauso nuo šunų laikytojų supratingumo, jų kultūros.

Be šunų registracijos, UAB „Kupiškio komunalininkas“ daugiau jokių kitų funkcijų neatlieka ir neatliks, todėl kas rūpinsis beglobiais šunimis – nežinia.

Ženklinti – į kitus miestus

Vien numatyta rinkliava tvarkos neįves, reikia, kad šunys būtų žymimi. Gyvūnai identifikuojami (ženklinami) mikroschema („čipu“) arba tatuiruote ir registruojami Gyvūnų registravimo centre, o duomenys kaupiami kompiuterizuotoje duomenų bazėje. Į ją registruojami visi šalies augintiniai – nurodoma gyvūno kilmė, veislė, šeimininkas. Vėliau informacija nuolat pildoma naujais duomenimis – apie šuns skiepus, galimą savininko pasikeitimą. Identifikacijos kodas yra unikalus kiekvienam gyvūnui – todėl duomenys apie gyvūnus niekada nebus supainioti. Respublikinėje duomenų bazėje šiam gyvūnui sukuriama byla, kurią veterinarijos gydytojas ar pats savininkas galės rasti tik nurodęs gyvūno identifikacijos kodą.

Pasak Kupiškio rajono valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko Juliaus Skrandausko, licenciją šunų identifikavimui („čipavimui“) turi veterinarijos gydykla UAB „Stalgvita“, tačiau neturi jam atlikti aparatūros, nes ji labai brangi. Norintys identifikuoti savo augintinį turės jį gabenti į Panevėžį ar kitus artimiausius miestus.

„Mes šunų utilizacija neužsiimame, tuo rūpinasi Rietave esanti įmonė. Šiuo metu pas mus nėra sąlygų, kad galėtume laikyti beglobius šunis – tam reikėtų nemažai lėšų, – sakė J. Skrandauskas. – Sutinku, kad tvarka bus tik tada, kuomet bus apskaita ir, žinoma, šunų ženklinimas.“

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video