2024/09/24

Ministras G. Steponavičius: „Reformą skatina gyvenimas“

Kupiškio pedagogai sulaukė itin reto svečio mūsų rajone – švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus vizito. Svečias teigė į mūsų rajoną užsukęs darbo tikslais – jis su mokytojais ir mokyklų vadovais diskutavo dažnai kritikuojamo švietimo įstaigų finansavimo, kaimo mokyklos plėtros ir jas naikinančios demografinės situacijos, mokinio ir pedagogo santykių bei kitomis šiandien aktualiomis švietimo temomis.

Krepšelio neatsisakys

„Dėmesio, tai istorinis įvykis – mūsų rajone pirmą kartą po ilgos pertraukos lankosi švietimo ir mokslo ministras“, – švelniai juokaudamas su Vyriausybės atstovu susitikti atvykusiems rajono mokyklų vadovams, mokytojams antradienį sakė Kupiškio rajono savivaldybės Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas Rimantas Jocius.

Iš tiesų paskutinis Švietimo ir mokslo ministerijos vadovas, lankęsis Kupiškyje, buvo Zigmas Zinkevičius. Jis ministro pareigas ėjo 1996 – 1998 metais.

Taigi, reto vizito proga G. Steponavičius su mūsų rajono mokytojais nusprendė pasikalbėti šiandieniniam švietimui aktualiausiomis temomis.

„Pradedant naujus metus labai svarbu pasikalbėti apie bendras švietimo problemas ir išsakyti konkrečias bėdas ir rūpesčius“, – teigė ministras.

Anot jo, viena vis dar nemenkai diskutuotinų aktualijų švietimo sferoje – mokyklų finansavimas. Nors mokinio krepšelis dažnai kritikuojamas, ministro teigimu, jis objektyviausiai leidžia paskirstyti lėšas mokykloms pagal jose besimokančių vaikų skaičių.

Tokia finansavimo sistema šiais metais jau įvesta ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose. Taip, pasak svečio, jos priartėja prie bendrojo lavinimo įstaigų ir gali galvoti apie darbuotojų kvalifikaciją, psichologinę pagalbą bei mokymo priemones darželiuose. Be to, juose finansavimas aiškesnis nei anksčiau.

„Aišku, iki tobulumo dar ne viskas padaryta – yra tam tikrų netolygumų ir krepšelių sistema dar gali kisti“, – sakė G. Steponavičius. Iš esmės, pasak ministro, net ir sunkmečio akivaizdoje švietimas neskursta. Finansiškai, anot jo, ši sritis jau lipa iš finansinės duobės, nors atsipalaiduoti dar nereiktų.

Mažėja krūviai

Didžiausias švietimo priešas ir visų blogybių priežastis išlieka mokinių skaičiaus mažėjimas. Jis paskatino ir besibaigiančią mokyklų tinklo pertvarką, po kurios turės nelikti kaimo vidurinių mokyklų. Tai padaryti buvo planuojama iki 2012 metų, tačiau šis terminas pratęstas dar trejiems metams.

Mokinių skaičius apkarpė ir pedagogų krūvius.

„Mano, kaip ministro, darbo pradžioje beveik pusė šalies mokytojų turėjo 36 pamokų krūvius per savaitę. Šiandien tokių jau beveik visai nebėra. Mokinių mažėja, o mokytojai stengiasi išlaikyti savo darbo vietas“, – kalbėjo G. Steponavičius.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video