2024/05/15

Drausi – bent sėklos turėsi

Kasmet vis dažnėjančios gamtos išdaigos verčia mūsų šalies ūkininkus pasirūpinti savo pasėlių draudimu. Lietuvoje javų, rapsų, cukrinių runkelių, ankštinių augalų, kukurūzų, bulvių pasėlius jau treti metai draudžia vienintelė Vokietijos draudimo bendrovė „Vereinigte Hegelversiecherung VVaG“ (filialas „VH Lietuva“). Pastaruoju metu savo ūkius jau ima drausti sodininkai ir daržininkai.

Kad pasėlius reikia drausti, po sunkios praėjusios žiemos įsitikino ir kupiškėnai ūkininkai.

Kupiškio r. savivaldybės Žemės ūkio skyriaus specialistė Danutė Juškevičienė sakė, kad šiemet rajone padaugėjo ūkininkų, norinčių nuo iššalimo ir kitų nepalankių gamtinių sąlygų apdrausti pasėlius. Pernai rudenį savo pasėlius apdraudę buvo tik 10 ūkininkų. Šį pavasarį, po sunkios žemdirbiams žiemos, atnešusios daug nuostolių, jų gretas papildė dar 6. Šiuo metu savo pasėlius (iš viso 2700 ha) yra apdraudę 24 rajono ūkininkai.

Pasak specialistės, prieš trejetą metų pasėlių draudimas buvo privalomas ūkininkams, kurie dalyvavo kaimo plėtros programoje ir gavo europinę paramą, pvz., jaunieji ūkininkai. Tokių Kupiškio rajone buvo apie 16-18. Pernai ši draudimo rūšis tapo savanoriška. Todėl buvo sumažėję ir norinčiųjų ja pasinaudoti.

D. Juškevičienės pateiktais duomenimis, daugiausia apdraudžiami žieminiai kviečiai, žieminis rapsas, kvietrugiai ir rugiai. Pasėlių draudimo įstatymas reikalauja, kad ūkininkas, jei jis draudžiasi nuo pasėlių sunaikinimo, apdraustų ne dalį, bet visas pasėtas tos pačios rūšies žemės ūkio kultūras. Pvz., visus javus arba rapsą. Vieni ūkininkai daugiau sėja rapsų. Tad draudžia tik juos. Kiti – vien tik javus ar kitus augalus. Viską, ką pasėjo, apdrausti ūkininkams yra brangoka, nepaisant to, kad dalį pasėlių draudimo apmoka valstybė. Antai norint apdrausti 1 tūkst. litų 1 ha žieminių javų, reikėtų per mėnesį mokėti 37 Lt, o tokia pat suma tokį pat plotą rapsų – apie 72 Lt. Pusę čia nurodytų įmokų sumos ūkininkams padengia valstybė. Tad atitinkamai jiems belieka mokėti 17 Lt ir 32 Lt per mėnesį.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video