2024/05/14

Viešieji darbai – šansas išgyventi

Viešieji darbai suteikia galimybes ekonominius sunkumus patiriančioms įmonėms išsaugoti darbo vietas, o darbo ieškantiems asmenims ir ekonominius sunkumus patiriančių įmonių darbuotojams – užsidirbti pragyvenimui būtinų lėšų. Šiemet galimybe nors trumpam išlipti iš bedarbystės liūno pasinaudojo 494 kupiškėnai.

Pasidomėjome, kurie mūsų rajono darbdaviai dalyvavo atrankoje dėl viešųjų darbų ir kiek skirtų lėšų jau panaudota.

Nauda – visiems

Viešieji darbai – tai laikino pobūdžio darbai. Jie naudingi ne tik dirbantiesiems, bet ir darbdaviams, nes ekonominius sunkumus patiriančiose įmonėse tai viena iš galimybių išsaugoti darbo vietas. Viešuosius darbus organizuoja teritorinės darbo biržos kartu su savivaldybėmis ir darbdaviais pagal savivaldybės patvirtintą Viešųjų darbų programą ar teritorinių darbo biržų patvirtintus projektus, parengtus padidėjus viešųjų darbų poreikiui ar skirtus darbo vietų išsaugojimui ekonominius sunkumus patiriančiose įmonėse.

Darbdaviams, įdarbinusiems pagal darbo sutartį viešiesiems darbams atlikti teritorinės darbo biržos siųstus asmenis, mokamos subsidijos darbo užmokesčiui, skirtos visiškai ar iš dalies kompensuoti išlaidas, susijusias su darbo užmokesčiu už įdarbinto asmens faktiškai dirbtą laiką; draudėjo privalomojo valstybinio socialinio draudimo įmokoms, apskaičiuotoms nuo šio darbo užmokesčio; piniginei kompensacijai už nepanaudotas atostogas, įskaitant draudėjo privalomojo valstybinio socialinio draudimo įmokų sumą.

Darbo birža, įvertinusi padėtį vietos darbo rinkoje ir apsvarsčiusi su socialiniais partneriais, turi teisę nustatyti prioritetus, prioritetines tikslines grupes ir konkrečias subsidijų darbo užmokesčiui mokėjimo trukmes.

Padėjo išlaikyti darbo vietas

Pagal Kupiškio r. savivaldybės patvirtintą Viešųjų darbų programą, šiais metais viešuosius darbus atliko 494 bedarbiai. Iki metų pabaigos dar trys darbo neturintys rajono gyventojai turės galimybę dalyvauti Viešųjų darbų programoje.

Pasak Panevėžio teritorinės darbo biržos Kupiškio skyriaus vedėjo pavaduotojos Laimos Vaitiekūnienės, Darbo biržos lėšų dalis viešųjų darbų finansavimui pagal poreikį buvo skirta iš Užimtumo fondo ir Europos socialinio fondo įgyvendinant projektą „Neprarask darbo įgūdžių“. Viešiesiems darbams skirtos sumos yra gana nemažos: iš Užimtumo fondo iki liepos mėnesio buvo panaudota 162,9 tūkst. Lt, o iš Europos socialinio fondo iki metų pabaigos planuojama panaudoti 341 tūkst. Lt.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video