2024/05/14

Investicijų vidutiniokai pančiojami biurokratizmo

Šiuo metu Lietuvoje įgyvendinami ar jau įgyvendinti 1174 projektai, finansuojami iš 2007-2013 m. ES struktūrinių fondų. Jų bendra vertė 8 992,5 mln. litų, iš kurios ES struktūrinių fondų skirtos lėšos sudaro 6 645, 5 mln. litų. 44 projektų įgyvendinimas jau užbaigtas, pusė iš jų – verslo įmonių plėtros projektai. Nemažą užbaigtų projektų dalį sudaro kelių infrastruktūros plėtros, žvyrkelių asfaltavimo ir viešosios paskirties pastatų renovavimo projektai. Baigtų įgyvendinti projektų vertė 924,4 mln. litų.

Kiek tokių projektų, iš dalies finansuojamų 2007-2013 m. ES struktūrinių fondų, yra įgyvendinusi, įgyvendina ir rengiasi teikti paraiškas jiems mūsų rajono Savivaldybė. Ar ji pirmauja, ar atsilieka savo aktyvumu šioje srityje nuo kaimyninių savivaldybių? Su kokiomis problemomis susiduriama rengiant projektus struktūrinei ES paramai gauti, juos įgyvendinant?

Skaičių kalba

Iš Kupiškio rajono, lapkričio 9 d. Finansų ministerijos duomenimis, ES struktūrinei paramai gauti buvo pateiktos 25 paraiškos. Iš jų su 6 nebuvo sudaryta sutartis dėl finansavimo, 13 projektų jau yra įgyvendinami, o 7 dar vertinami. Bendra įgyvendinamų projektų vertė yra per 30 mln. litų. Skirtas finansavimas – per 27 mln. litų. ES dalis – apie 25 mln. litų.

Finansavimo nesulaukė Kupiškio ligoninės ir Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro projektai, skirti darbuotojų kvalifikacijos, gebėjimų tobulinimui, Palėvenės buvusio Domininkonų vienuolyno ansamblio restauravimo, sutvarkymo ir pritaikymo viešoms turizmo reikmėms techninio projekto parengimo ir svirno dalies pritaikymo turizmui, Antašavos dvaro sodybos pritaikymo turizmui, Šepetos Almos Adamkienės pagrindinės mokyklos pastato renovacijos, autoserviso paslaugų stiprinimo rajone projektai.

Kupiškio rajonas, palyginus su kaimyniniais rajonais, nėra tarp paraiškų gauti europinę paramą lyderių. Antai remiantis tais pačiais duomenimis anykštėnai yra pateikę 52 paraiškas, iš kurių 32 patvirtintos. Biržiečiai pateikė 45 paraiškas. Iš jų 36 patvirtintas finansavimas. Rokiškėnai teikė 70 paraiškų ir 47 įvertintos teigiamai. Pasvaliečiai – 47 paraiškas ir 30 iš jų buvo patvirtintos. Panevėžio rajonas tikėjosi gauti finansavimą 61 paraiškai. Sutartis pasirašyta dėl 31 projekto vykdymo. Panevėžio miestas teikė 160 paraiškų. Iš jų 92 patvirtintos.

Akivaizdu, kad nesame tarp paraiškų teikimo ir projektų įgyvendinimo lyderių.

Ne vienas šaltinis

„Biržiečiai mokyklų renovacijos projektą skaldė į smulkesnius projektus ir skirstė lėšas kelioms mokykloms, o mes prašome ir prašėme lėšų vienai konkrečiai mokyklai, kad joje visi atnaujinimo darbai būtų atlikti iš karto. Taip ir pateiktų paraiškų skaičiaus skirtumas atsiranda“, – sakė administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis.

Pasak Ž. Aukštikalnio, 2007-2013 m. ES struktūrinė parama – tai tik vienas iš projektų finansavimo šaltinių. Savivaldybė savo projektams yra gavusi finansavimą iš Europos regioninės plėtros fondo įgyvendinti bendradarbiavimo per sieną tarp Latvijos ir Lietuvos programos projektams. Šiuo metu du projektai, paprastai šnekant, Kupiškio marių aplinkos sutvarkymo ir pritaikymo turizmui bei parko prie Kupiškio piliakalnio įrengimui jau baigti. Trečiasis projektas, kuriuo siekiama didinti eismo saugumą Lietuvos ir Latvijos pasienyje, dar tęsiamas. Netrukus bus pasirašytas (kartu su keliomis kitomis mūsų šalies savivaldybėmis) dar vienas tarptautinis projektas su latviais – alternatyvios energetikos. Įgyvendinant šį projektą geoterminis šildymas bus įrengtas Antašavos pagrindinėje mokykloje ir naujajame Lauko g. stadiono pastate. Čia bus sumontuoti ir saulės kolektoriai vandens šildymui.

Palyginus su aplinkiniais rajonais Kupiškio r. savivaldybė, anot pašnekovo, yra bene daugiausia gavusi lėšų iš Valstybinės investicijų programos. Iš tos programos lėšų yra atnaujintos Povilo Matulionio pagrindinė mokykla, Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazija, remontuojamas Kultūros centras ir Etnografijos muziejus. Šiems stambiems objektams gauti lėšų iš europinių fondų jau nebegalima, nes vieno projekto finansuoti iš kelių šaltinių neleidžiama. Tokia nuostata užfiksuojama ir pasirašant finansavimo sutartį. Ar finansuoti projektą, ar ne, lemia ir tai, kiek jau investicijų vienai ar kitai sričiai rajone buvo suteikta.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video