2024/05/14

Jonas Šimėnas: „Rajonas pats turi kurti atliekų sistemą“

Europos Sąjunga iki 2014 metų pareikalavo Lietuvos susitvarkyti biologiškai skaidžias, tai yra virtuvines, atliekas. Raginama atskirti jas nuo bendrų komunalinių atliekų, kad nepatektų į sąvartynus. Panevėžio apskrityje po truputį lyg ir bandoma dirbti šia kryptimi – bendrovė Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centras jau parengė galimybių studiją pastatyti biologiškai skaidžių atliekų tvarkymo įrenginius. Tačiau mūsų rajone lankęsis Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Jonas Šimėnas paragino kupiškėnus pradėti galvoti savo galvomis.

Ar Kupiškiui reikia?

Praėjusią savaitę Panevėžio regiono valdžios atstovai dalyvavo seminare dėl atliekų tvarkymo sistemos. Tą pačią dieną mūsų apskrityje lankėsi ir Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas J. Šimėnas.

Šis parlamentaras trumpam užsuko ir į mūsų rajoną. Su didžiule Panevėžio miesto savivaldybės valdžios delegacija jis panoro užsukti į Didžiagrašiuose esančią kompostavimo aikštelę, kur vežamos „žaliosios“ atliekos: medžių šakos, lapai.

Čia jį pasitiko bendrovės „Kupiškio komunalininkas“ vadovai.

Pagrindiniu šio susitikimo klausimu tapo virtuvinės atliekos. Pasak Seimo nario J.Šimėno, Lietuva iki 2014 metų privalo įvykdyti Europos Sąjungos narėms pateiktą reikalavimą susitvarkyti biologiškai skaidžias atliekas.

„Kaip matau, čia yra tik ne itin funkcionali „žaliųjų“ atliekų aikštelė. Tačiau mane domina, ar kupiškėnai planuoja ką nors dėl virtuvinių atliekų. Ar norėtumėte jas čia tvarkyti?“ – į susirinkusiuosius kreipėsi Seimo narys.

Rokiškyje, anot jo, viena bendrovė puikiai naudoja šias atliekas gamindama biodujas – laimi ir verslas, ir aplinkos apsauga. O pas mus, anot jo, tai galėtų daryti koks nors kiaulininkystės kompleksas.

Viskas puiku, bet niekas nevyksta

Tačiau į tokias kalbas atsakyti suskubę Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centro atstovai patikino, kad šiuo metu jau parengta galimybių studija ir ruošiamasi pastatyti vieną įrenginį biologiškai skaidžioms atliekoms atskirti iš bendro komunalinių atliekų srauto. Kiekvienai savivaldybei pasistatyti po tokią įrangą, anot jų, būtų per brangu – toks projektas kainuotų apie 20 mln. litų. Be to, pasak kalbėjusių specialistų, virtuvinių atliekų perdirbimas gana smarkiai riestų nosis gyventojams.

Tačiau Seimo nario tokie argumentai neįtikino. Anot jo, Kupiškis kuo puikiausiai galėtų pats tvarkyti ne tik virtuvines atliekas, bet ir įsivesti antrinių atliekų rūšiavimą.

„Viskas pas jus gražu, puiku- o iš tiesų niekas čia nevyksta. Kai po ketverių metų teks mokėti baudas, kad normaliai nesusitvarkome savo atliekų, tada sakysite, kad kalta Vyriausybė. Bet mes sakom „darykit“ – pinigų yra, tik reikia noro juos paimti. Juk ne aš turiu sukurti atliekų tvarkymo sistemą -ją kurti turi pats rajonas“, – nenusileido J. Šimėnas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video