2024/09/24

Valdininkams bedarbystė – mažiau baisi

Subačiaus seniūnija pasipildė nauja darbuotoja – vyresniąja specialiste. Čia įsidarbino Vyta Semėnienė. Po apskričių reformos ji neteko darbo Valstybinėje mokesčių inspekcijoje ir pateko į šiuo metu gana pilnoką valstybės tarnautojų rezervą. O pagal Valstybės tarnybos įstatymą rajono savivaldybė, siūlydama naujas darbo vietas, privalo rinktis tik į atsargą išėjusį specialistą. Tačiau šalyje vis garsiau kalbama, kad toks būdas nėra sąžiningas – mat galimybės įsidarbinti bet kuriam pretendentui tampa ribotos.

Apie nelygiateisiškumą pretenduojant į laisvas valstybės tarnautojo vietas šią savaitę viešai prabilo vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis. Jis pasiūlė visai panaikinti vadinamąjį valstybės tarnautojų rezervą. Į jį paprastai patenka darbo netekę tarnautojai ir per pusmetį šiems specialistams turi būti pasiūlytos naujos tos pačios ar žemesnės kategorijos pareigos.

„Mes siūlome panaikinti vadinamąjį valstybės tarnautojų rezervą. Tai reiškia, jog visi pretendentai į vieną ar kitą pareigybę konkurse turėtų vienodas sąlygas ir galimybes. Manau, tai gerokai paskaidrintų valstybės institucijose vykstančius konkursus“, -Valstybės tarnybos įstatymo pataisą pasiūlė ministras.

Anot jo, problemų dažnai kyla ir patiems darbdaviams – atlikti efektyvią pretendentų atranką ir į laisvas pareigas priimti geriausią kandidatą būna sunku.

Tai patvirtino ir Kupiškio rajono savivaldybės Administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis. Jo teigimu, anksčiau yra buvę atvejų, kai pasiūlomas specialistas iš kito rajono, ir tuomet savivaldybė tokio darbuotojo nesirinko.

Dabar tik iš rezervo

Tačiau šiais metais, pasak pašnekovo, naują darbuotoją jau būtina rinktis tik iš valstybės tarnautojų rezervo. Tai, anot jo, ko gero, lėmė po apskričių reformos perpildytos bedarbių tarnautojų gretos.

„Šie metai – pirmi, kai griežtai turime naudotis rezervu. Mes tik nurodome, kokio specialisto mums reikia ir parengiame pareigybės aprašymus. O pretendentus mums pasiūlo Valstybės tarnybos departamentas ir tinkamą specialistą privalome priimti per 14 dienų“, – aiškino direktorius.

Iš valstybės rezervo Kupiškio rajono savivaldybės Administracija kol kas įdarbino tik naująją Subačiaus seniūno pavaduotoją Vytą Semėnienę. Į šias pareigas Valstybės tarnybos departamentas buvo pasiūlęs du kandidatus. Vienas jų iš Panevėžio rajono pats atsisakė dalyvauti atrankoje.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video