2024/09/24

Talkos darbo metu – nusikaltimas ar geradarystė?

Praėjusį penktadienį kupiškėnai buvo kviečiami dalyvauti nuo 14 val. talkoje netoli Kupiškio piliakalnio, Lėvens slėnyje ties Zunte, sodinant 2 ha parką. Tai antroji talka, skirta šio parko kūrimo pradžiai. Talkininkams buvo likę pasodinti tik apie 50 ąžuoliukų. Mat didžiąją dalį medelių (per 500) jau pasodino UAB „Kupiškio komunalininkas“ darbininkai, nes didesnis talkininkų būrys būtų išmynęs nuo lietaus įmirkusią žemę, kurioje jau pasėta žolė. Ši talka buvo viena iš europinio projekto, kurį mūsų rajono Savivaldybė įgyvendina kartu su latviais, dalių.

Šis darbas išties gražus ir reikalingas, bet vis tiek kyla klausimas, kodėl tokios talkos organizuojamos darbo metu.

Tądien į talką susirinko Savivaldybės, Povilo Matulionio pagrindinės mokyklos, Lietuvai pagražinti draugijos Kupiškio skyriaus, rajono kūno kultūros ir pradinių klasių mokytojų metodinių ratelių atstovai bei grupelė mokinukų iš Rėzeknės (Latvija) su savo vadovais. Oras išties buvo žvarbus. Kartkartėmis iš dangaus krito sniego kruopelės ir šalto lietaus lašai. Nepaisant to, talkininkai, vadovaujami UAB „Kupiškio komunalininkas“ želdynų meistro Algirdo Gasiūno, medelius greitai pasodino. Darbą spartino ir iš anksto paruoštos duobės.

Dėl pedagogų ir moksleivių dalyvavimo popiečio talkoje gal ir nekyla klausimų. Tokiu laiku penktadienį daug kur pamokos jau būna pasibaigusios. Tačiau visi kiti talkininkai, žinoma, netinginiavo, bet visgi dirbo ne savo darbą.

Derinosi ir prie latvių

Projekto „Žaliosios investicijos“ koordinatorė, Savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo specialistė Asta Visockienė paaiškino, kad šiame projekte yra apibrėžta, jog jį įgyvendinant turi būti organizuojamos talkos ir jose turi dalyvauti abiejų projektą įgyvendinančių šalių atstovai. Taip ir buvo daroma. Latviai važiavo pas mus, o mes pas juos patalkėti. Šis projektas labiau orientuotas į jaunimo dalyvavimą. Latvijoje panašios projektinės talkos buvo organizuojamos darbo dienomis nuo 10 val. ir jokių problemų dėl to neiškilo. Latviai nelabai patenkinti buvo mūsų paskirtu popietiniu talkų laiku. Visgi jiems pirmyn ir atgal reikėjo sukarti nemažą kelio atkarpą. Beje, projekte tų talkų laikas nėra reglamentuojamas.

Pasak A. Visockienės, ji ir projektą kuruojanti buhalterė yra Savivaldybės įsakymu paskirtos šį projektą įgyvendinti. Pinigai, skiriami už jų darbą, iš projekto grįžta Savivaldybei. Kiti darbuotojai talkina, jei juos išleidžia darbdavys. Antai Urbanistikos ir ekologijos skyriaus specialistas Andrius Jurėnas yra šio projekto jaunimo iniciatyvinės grupės vadovas. Tad jam buvo leista dalyvauti talkoje, sutikti atvykusį jaunimą iš Latvijos.

Rengti talkas poilsio dienomis neišeina, nes už viršvalandžius projekte nėra numatyta finansavimo.

Darbuojasi ne tik kabinetuose

Talkoje dalyvavęs rajono mero pavaduotojas Aidas Mikėnas sakė, kad jo darbas nėra vien kabinetinis. Dalyvavimas Savivaldybės įgyvendinamame projekte – jo veiklos dalis. Medelių sodinimas miesto parke – triūsas visų rajono gyventojų labui. „Kitų tą dieną talkinusių Savivaldybės darbuotojų veiklą irgi galima traktuoti kaip susijusią su jų tiesioginiu darbu. Antai vyr. rajono architektei Euchridai Sipavičienei yra svarbu matyti, kaip tokie projektai realiai įgyvendinami, ji ir patarimų tais klausimais gali duoti. Ūkio tarnybos vedėjas Edvardas Kareiva irgi prisidėjo, kad talkininkai būtų aprūpinti darbo priemonėmis. A. Jurėnas yra įpareigotas kuruoti jaunimo, talkinančio įgyvendinant šį projektą, veiklą. Kita vertus, minėti specialistai žinojo, kada vyks talka, ir iš anksto planavo savo darbus. Skyrių, kuriuose jie dirba, veikla nebuvo sutrikusi. Jei interesantams skubiai būtų šių specialistų prireikę, jie galėjo būti iškviesti į Savivaldybę. Juk ta talka vyko ne už jūrų marių“, – dėstė savo nuomonę mero pavaduotojas. Anot jo, nieko neveikiantiems yra geriausia apkaltinti dirbančius.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video