2024/05/15

Apleisti pastatai graso nelaimėmis

Pastatai vaiduokliai dar nepapuošė nė vieno miesto ar kaimo. Tačiau blogiausia, kad jie kelia pavojų gyventojams. Dar vasarą Lietuvą sukrėtė kraupi nelaimė, kai nuo lietaus apleistame pastate prisiglaudusius turistus iš Čekijos užgriuvo jo konstrukcijos.

Domėjomės, kiek tokių uždelsto veikimo bombų dar likę mūsų rajone ir kaip rūpinamasi, kad jos pagaliau būtų nukenksmintos.

Bijo tragedijos

Į „Kupiškėnų mintis“ prašydami pagalbos kreipėsi Kupiškio Kapų gatvės gyventojai. Žmonės skundėsi esą iš rajono valdžios ir pačių gyventojų pasigendama dėmesio apleistiems pastatams. Šie ir miesto, ir kaimo vaiduokliai ne tik vaizdą gadina, bet graso ir nelaimėmis.

Į žiniasklaidą besikreipę, prisistatyti nepanorę žmonės labiausiai nerimavo dėl savo kaimynystėje stovinčių namo griuvėsių. Šiame pastate praėjusią žiemą kilo didelis gaisras – apdegė stogas ir vidaus patalpos.

„Dėl šios nelaimės nuoširdžiai užjaučiame namo šeimininką, tačiau negalime suprasti ir tuo labiau pateisinti jo atsainaus požiūrio į gaisro padarinius. Juk prabėgo daugiau nei pusmetis, bet užmetus akį į pastatą atrodo, kad dar vakar čia praūžė fronto linija. Žvelgiant iš visų pusių puikiai matyti apdegusios ir aplūžusios stogo gegnės, pajuodę grebėstai, ant kurių vietomis dar tabaluoja asbestinio šiferio gabalai.

Stebina ir bendra pastato išvaizda – į gatvės pusę žiojinčios durų ir langų angos, išlūžusios ir apdegusios sienų lentos. Aplink namą mėtosi apdegę baldai, namų apyvokos daiktai ir kitos šiukšlės. Ir visa tai vos už trijų metrų nuo pėsčiųjų perėjos, kuria kasdien vaikšto žmonės. Pastatas neturi tinkamos apsauginės tvoros. O vėjas ir lietus jį toliau ardo, todėl šis namas jau kelia pavojų žmonėms“, – apie apleistą namą Kapų gatvėje redakcijai atsiųstame laiške pasakoja šios gatvės gyventojai.

Jie būgštavo, kad nepasikartotų šią vasarą įvykusi nelaimė, kai čekų skautai slėpdamiesi nuo audros prisiglaudė avarinės būklės pastate ir lūžus jo konstrukcijoms žuvo vienas, o sužeista net vienuolika turistų.

„Ši tragedija yra ir baisi gėda atsakingoms valstybės ir vietos savivaldos institucijoms, kurios per 20 Nepriklausomybės metų apleistų pastatų keliamoms problemoms spręsti neskyrė jokio dėmesio. Nors minėta nelaimė turėtų būti puiki pamoka ateičiai, akivaizdu, kad mes, Kupiškio savivaldybės gyventojai, veltui tikėjomės, jog po jos ledai visgi pajudės ir mūsų rajone“, – laiške rašo kupiškėnai.

Bausti neskuba

Kupiškio rajono savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vyresnysis specialistas Antanas Odinas teigė, kad apleisti pastatai ir teritorijos aplinkui vis dar opi problema mūsų mieste. Tačiau su ja kovoti taip pat nelengva: „Tokių pastatų tikrai yra. Bet jų šeimininkus priversti tvarkytis labai sunku. Tvarka, nustatyta tokiems pažeidėjams drausminti, labai nepatogi – būtina surasti šeimininką, išsikviesti jį ir tik tuomet galima surašyti protokolą“.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video