2024/05/15

Statybininkams ir architektams žaidimo taisykles diktuoja piliakalnis

Kupiškio r. savivaldybės taryba šių metų rugsėjo 23 d. patvirtino žemės sklypų suformavimo prie Lėvens tvenkinio, Aukštupėnų k. ir Aukštupėnų piliakalnio detaliojo plano sprendinius. Planuojama teritorija yra Aukštupėnų piliakalnio vizualinės apsaugos zonoje.

Tad kas gi suplanuota šioje visuomenei jautrioje vietovėje?

Poilsiui ir komercijai

Pasak detaliojo plano rengėjo architekto Vytauto Sipavičiaus, šioje rekreacinėje teritorijoje suformuoti trys sklypai. Sklype Nr. 1 yra Kupiškio miesto pliažas, elingas-gelbėtojų postas, vaikų žaidimų aikštelės ir kita įranga. Šiaurinė šio sklypo dalis užsodinta pušimis. Sklype Nr. 2 yra automobilių stovėjimo aikštelė, viešas tualetas ir nuotekų valymo įrenginiai. Šiuose abiejuose sklypuose papildomų statinių nenumatoma statyti. Sklype Nr. 3 šiuo metu jokių pastatų nėra.

Šiaurinė šio sklypo dalis užsodinta ąžuoliukais, pietinėje dalyje yra nedidelių pušelių. Šiame sklype numatyta statyti poilsiui ir sportui skirtus statinius ir įrenginius.

Sklypai Nr. 1 ir Nr. 2 yra priskirti rekreacinei teritorijai (visuomenės bendram naudojimui ir rekreacijos objektams bei įrenginiams statyti ir eksploatuoti). Žmonės čia jau ne vieneri metai leidžia savo laisvalaikį, ilsisi. Sklypas Nr. 3 bus skirtas komercinės paskirties turizmo ir sporto objektams statyti. Gal čia kada nors bus pastatytas ir baseinas.

V. Sipavičius pabrėžė, jog visi šie sklypai yra pakrantės apsaugos zonoje. Dalis sklypo Nr. 1 patenka į Lėvens tvenkinio pakrantės apsaugos juostą. Sklypo Nr. 2 dalis yra Aukštupio upelio pakrantės apsaugos juostoje. Šioje teritorijoje auga daug medžių, kuriuos reikia išsaugoti. Komercinės paskirties sklype Nr. 3 turėtų būti statomi nedidelio tūrio ir ploto statiniai, įkomponuojant juos tarp medžių. Tuos pastatus numatoma prijungti prie Kupiškio miesto vandentiekio ir kanalizacijos tinklų. Prieš pradedant statybas, šiame sklype reikės atlikti poveikio aplinkai vertinimo procedūras.

Be plano – nė iš vietos

Pasak Savivaldybės Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vedėjo Mažvydo Šalkausko, teritorijoje, kuri įeina į Aukštupėnų piliakalnio vizualinės apsaugos zoną, šiuo metu nieko negalima statyti, kol nėra patikslintos tos apsaugos zonos ribos ir nėra reglamentuota, kaip tą teritoriją tvarkyti, kas joje leistina ir kas ne. Šioje teritorijoje dabar tegalima tik šiukšles rinkti. Jokie didesni aplinkotvarkos darbai neleistini.

Dabar yra bendradarbiaujama su Kultūros paveldo departamentu dėl Aukštupėnų (Kupiškio) piliakalnio su gyvenviete kultūros paveldo teritorijos ir apsaugos zonos ribų plano bei paveldotvarkos projekto parengimo. Projekte kaip tik ir būtų nustatyti paveldosaugos reikalavimai ir konkrečių tvarkymo priemonių sistema toje teritorijoje ir apsaugos zonoje.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video