2024/05/14

L. Alesionka: „Jei įstatymas sako nevok – nereiškia, kad dar galima derėtis dėl sumos“

Lietuvos Respublikos Vyriausybės atstovas Panevėžio apskrityje Leonas Alesionka stebintis, kaip mūsų apskrities savivaldybės laikosi įstatymų, Kupiškio rajono valdžios didžiausiais blogiukais pavadinti neišdrįso. Tačiau ir dideliu paklusnumu mūsų Savivaldybės jis pagirti negalėjo. Per pastaruosius dvejus metus Kupiškio savivaldybei Vyriausybės atstovas atsiuntė nemažą krūvelę teikimų ir kai kuriuos jų įvykdyti privertė tik su teismo pagalba.

„Kupiškėnų mintys“ kalbėjosi su L. Alesionka apie jo darbą su mūsų rajono valdžia.

Kartais lieka tik teismas

Per praėjusius metus Lietuvos Respublikos Vyriausybės atstovas Panevėžio apskrityje nustatė šešis Kupiškio rajono savivaldybės priimtus teisės faktus, prieštaraujančius Lietuvos Respublikos Konstitucijai, įstatymams ar Vyriausybės sprendimams. Per tuos pačius metus rajono valdžia gavo net 12 L. Alesionkos teikimų dėl neįgyvendintų įstatymų, neįvykdytų Vyriausybės sprendimų.

Du tokio mūsų Savivaldybės nepaklusnumo įstatymams atvejus nagrinėjo teismas. Vyriausybės atstovo ir mūsų valdžios ietys buvo suremtos dėl seniūnaitijų sudarymo projekto bei dėl delsimo internetinėje Kupiškio rajono savivaldybės svetainėje paviešinti šios institucijos valstybės tarnautojų, politikų ir darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis, darbo užmokestį. Šiuo metu šie reikalavimai jau įvykdyti.

Tačiau 2010 metais kupiškėnai toliau tęsė savo nepaklusnumo akciją įstatymams – iki šios dienos mūsų Savivaldybę pasiekė keturi teikimai.

Teismui perduotas rajono Savivaldybės nenoras atidaryti sąskaitas seniūnijoms.

Gal pražiopso

„Visos apskrities savivaldybės turi problemų dėl įstatymų nevykdymo. O Kupiškio nepriskirčiau nei prie „geriečių“, nei prie „blogiečių“. Jei nepaklūsta – teismas priverčia“, – paklaustas, kaip vertina mūsų rajono valdžios įstatymų vykdymą, sakė L. Alesionka.

Pašnekovas pasidžiaugė, kad Kupiškio rajono taryba savo kadencijos pabaigoje pasitaisė. Anot jo, pradžioje naujai atėję žmonės darė nemažai klaidų.

Tačiau Vyriausybės atstovas paneigė, kad įstatymams nusižengiama iš savavališkų paskatų.

„Dėl tokių pažeidimų savivaldybėse visko būna, tačiau didžiausia problema – įstatymų kaita. Jie taip greitai keičiasi, kad sunku spėti viską įvykdyti. Neseniai per savaitę buvo priimta net 150 teisės aktų. Jau vos spėjame visus, savivaldybių darbą įtakojančius, įstatymus peržiūrėti ir suderinti. O Kupiškyje, skirtingai nei kitose savivaldybėse, dirba tik vienas teisininkas ir nenuostabu, kad kai kurie nauji įstatymai tiesiog pražiopsomi. Mes tai suprantame, tačiau būna ir taip, kad keletą kartų primename apie pasikeitimus. Jei ir tuomet nesulaukiame atsako – belieka tik teismas“, – teigė L. Alesionka.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video