2024/05/03

Ligoninės bėdos – per pinigus pamirštamas žmogus

Tarybos posėdžio, vykusio rugsėjo 23 d., darbotvarkėje buvo ir Kupiškio ligoninės darbuotojų kreipimosi į rajono merą, rajono Tarybą, Tarybos sveikatos komitetą aptarimas. Jo metu buvo diskutuojama, kodėl mūsų rajono ligoninė pateko į tokią apgailėtiną padėtį, kaip galima jai padėti išbristi iš finansinės duobės. Šiais klausimais suformuluota ir paskelbta tiek pozicijos, tiek opozicijos oficialioji nuomonė. Pastaroji buvo griežta ir bekompromisė – Tėvynės sąjungos frakcija pareiškė nepasitikėjimą Tarybos sveikatos komiteto pirmininkui Leonui Apšegai ir Stebėtojų tarybai bei pasiūlė Kupiškio ligoninės direktoriui Povilui Rimkui atsisakyti savo pareigų.

Padėčiai nesikeičiant streikuos

Kupiškio ligoninės darbuotojus kreiptis į šios gydymo įstaigos steigėjus ir kitus atsakingus asmenis paskatino du mėnesius vėluojančios algos, augantys ligoninės įsiskolinimai tiekėjams.

Kreipimesi teigiama, kad Teritorinės ligonių kasos apmokamų paslaugų įkainį sudaro darbuotojų darbo užmokestis, medikamentų, ligonių maitinimo kaštai. Ligoninės pastato išlaikymas (šildymas, elektros energija, vanduo, komunaliniai patarnavimai) nėra įskaičiuoti į paslaugos įkainį, todėl įstaiga priversta iš gaunamų už suteiktas ligoniams paslaugas lėšų, apmokėti šias išlaidas. Todėl neužtenka lėšų laiku sumokėti darbuotojams darbo užmokestį, aprūpinti medikamentais, apmokėti ligonių maitinimo išlaidas.

Turima informacijos, jog Anykščių, Pasvalio, Zarasų ligoninių išlaikymo išlaidas apmoka rajonų savivaldybės.

„Tikime, kad Kupiškio r. savivaldybės tarybos vienas iš darbo prioritetų – užtikrinti rajono gyventojams prieinamas sveikatos priežiūros paslaugas. Ligoninės darbuotojai Tarybos prašo prisiimti ligoninės pastato išlaikymo išlaidas: už šildymą, karštą ir šaltą vandenį, už komunalinius patarnavimus, už elektrą“, – išdėstyta Kupiškio ligoninės darbuotojų kreipimesi, kurį visų vardu pasirašė gydytojas Valentinas Petraitis.

Posėdyje dalyvavusių ligoninės atstovų vardu kalbėjo šios įstaigos direktoriaus pavaduotoja slaugai Rasa Šaltenienė: „Tiek medikai, tiek politikai esame atsakingi, kad rajono gyventojai gautų kokybiškas medicinos paslaugas. Tačiau kaip mes galime padėti ligoniui, jei patys turime problemų. Skaudu, kai kolegos neturi lėšų vaikams išleisti į mokyklą. Visos mūsų pastangos nors kiek pagerinti situaciją – tai kova su vėjo malūnais. Reikia vieną kartą aiškiai pasakyti, ar reikalinga ligoninė rajono žmonėms, ar ne. Nedideli mūsų paslaugų įkainiai neleidžia užsidirbti. Gėda kolegoms iš kitur ir pasakyti, kiek uždirbam. Mūsų atlyginimai – patys mažiausi šalyje. Dar ir 25 metų senumo pastato išlaikymo išlaidos gula ant mūsų pečių. Prašom rasti lėšų išbristi iš šios padėties. Jei ne, tai prasidės streikai. Gyvenimas prie to veda“.

Problemų neneigė

Tarybos posėdyje kalbėjęs Kupiškio ligoninės direktorius P. Rimkus neneigė, kad ligoninėje kritiška padėtis, kad ligoninės kolektyvas yra nusiteikęs neramiai. Rugsėjo 8 d. darbuotojams išmokėta po 200 Lt, gal ryt poryt vėl jie gaus panašią sumą. Anot jo, kai tik pinigėlių atsiranda sąskaitoje, tuoj skubama juos paskirstyti būtiniausioms reikmės – algoms, mokesčiams, įsiskolinimams tiekėjams nors kiek padengti. Šiuo metu reikia ne mažesnės kaip 600 tūkst. litų finansinės injekcijos, kad būtų atsiskaityta su darbuotojais ir sumokėtos kai kurios skolos. Esant tokiai padėčiai kaip dabar, ligoninė metus baigs su milijonine skola. „Mes pareikalavome rajone suorganizuoti Seimo sveikatos komiteto išvažiuojamąjį posėdį. Norime išsakyti problemas – mes vykdėme Vyriausybės reformą, restruktūrizavome ligoninę, bet visa tai darbo nepalengvino. Vykdant pertvarką sveikatos sistemoje nebuvo atsižvelgta į mažų rajoninių ligoninių specifiką, teikiamų paslaugų sąrašą ir visoms ligoninėms taikytas vienodas balo mažinimas, mažintas hospitalizacijos finansavimas. Kupiškio ligoninei atimta reanimacijos II paslauga ir įkainis. Dėl to ligoninė praranda apie 40 tūkst. litų per metus ir t. t. Panašioje padėtyje yra apie 10 šalies ligoninių. Ligoninės neturi būti paverstos pelno per ligonius siekiančiais „uabais“. Juk sveikatos apsaugos misija turėtų būti ligų prevencija, žmonių skatinimas nesirgti“, – kalbėjo ligoninės direktorius.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video