2024/05/03

Milijonas eurų poilsiautojų gerovei

Finišo tiesiąją pasiekė bendras projektas su latviais „Subalansuota turizmo plėtra prie Kupiškio marių (Lietuva) ir Lubano ežero (Latvija) /STELA“. Jo finansavimo sutartis buvo pasirašyta 2009 m. kovo mėnesį, o pabaiga numatyta 2011-ųjų kovą. Visgi didieji darbai jau beveik baigti, todėl projekto vykdytoja, Kupiškio r. savivaldybės administracija, nebelaukdama pavasario nutarė jau dabar pristatyti nuveiktus darbus.

Apie projektą

„Šis projektas yra tęstinis su mūsų partneriais latviais, – sakė rajono mero pavaduotojas Aidas Mikėnas. – Mes džiaugiamės, kad galime padaryti didelius darbus visuomenės labui – ypač dėl vandens turizmo plėtros mūsų rajone bei įrengiant poilsines zonas“.

Pasak mero pavaduotojo, per paskutinius kelerius metus šiuo klausimu buvo įvairių nuomonių. Buvo žmonių, kuriems atrodė, kad prie Kupiškio marių trūksta poilsio zonų, negalima prieiti prie vandens. „Kupiškio marios tikrai yra laisvai prieinamos, ir galima rasti sau tinkamą poilsio vietą“, – sakė A.Mikėnas.

Pasak projekto koordinatorės, Savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vyr. specialistės Astos Visockienės, vykdant projektą buvo daromi ne tik rangos darbai, bet vyko ir 3 mokymai bendruomenių nariams, verslininkams, kaupiama medžiaga etnoturizmo temomis. Seminaruose subalansuoto turizmo temomis dalyvavo apie 60 žmonių. Rudenį planuojama pasikeisti bendruomenių delegacijomis su Rezekne (Latvija), kad jos pasidalintų patirtimi.

„Rezeknės rajoną labai domina žiemos metu vykdomo turizmo perspektyvos, – sakė A. Visockienė. – Jie nori iš mūsų pasisemti patirties“.

Materialios naudos nelaukia

Projektas apėmė apie 10 ha plotą prie Kupiškio marių – iki Bagdonių kaimo vienoje marių pusėje ir iki Palėvenėlės kaimo kitoje pusėje. Jo metu 8 rekreacinėse teritorijose buvo įrengtos automobilių stovėjimo ir poilsio aikštelės su pavėsinėmis, persirengimo kabinomis, pastatyti tualetai, įrengtos laužavietės. Daugiausia darbų buvo padaryta Vėžionių ir Palėvenėlės poilsio zonose. Uošvės Liežuvyje taip pat vyko dideli tvarkymo darbai. Čia ateityje nebus galima važinėti motociklais, automobiliais, stovyklauti ar kūrenti laužus, nes auga daug rūšių augalų – įrengtas dendroparkas.

Pasiteiravus, ar buvo atlikti kokie skaičiavimai, kokią naudą duos šis projektas, A. Visockienė sakė, jog projektas skirtas viešai infoturizmo struktūros plėtrai, todėl penkerius metus jokio pelno jie negali gauti. „Kalbant apie tokius projektus, kaip poilsinių zonų kūrimas, negali net ir būti kažkokios materialinės naudos, to ir nelaukiama“, – papildė pašnekovę A. Mikėnas.

Nepavyko

Pavasarį daug audringų svarstymų sulaukęs prie Kupiškio marių gyvenančių žmonių susitikimas su Savivaldybės Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vyr. architekte Euchrida Sipavičiene bei vyr. specialiste Virginija Bražiene dėl planuojamo tiesti dviračių takelio palei marias, patyrė nesėkmę. Dalis gyventojų nesutiko, kad per jų žemę būtų tiesiami dviračių takai. „Šiame projekte jie ir nebuvo numatyti įrengti,- pripažino A. Visockienė. – Mes tik norėjome parengti techninį projektą, tačiau visa esmė ta, kad per privačią žemę einantys dviračių takai yra nefinansuojami“.

Pasak A. Mikėno, šis pavyzdys yra nevienintelis, kai privačių žemių savininkai nesutinka, kad per jų teritoriją būtų tiesiami dviračių ar pėsčiųjų takai: „Remiantis kitų rajonų patirtimi, mes žinojome, kad taip gali nutikti, todėl bus ieškoma būdų, kaip tai išspręsti“.

Finansai

Projektui vykdyti iš viso buvo skirta daugiau kaip 1 milijonas eurų. Beveik visi pinigai yra panaudoti. Visgi liko apie 500 tūkst. litų, todėl dabar bus teikiama papildoma paraiška, ir, jeigu ji bus patvirtinta, planuojama įrengti dar dvi poilsio aikšteles, nupirkti keltus, kad poilsiautojai galėtų patogiai persikelti į Bagdonių salą, kurią vėliau planuojama tvarkyti.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video