2024/05/15

Vaikų namams įkurtuvių teks palaukti

Kupiškio Šv. Kazimiero vaikų globos namams dar negreitai teks švęsti įkurtuves naujose patalpose Virbališkiuose. Čia nuo šių metų planavusi pradėti remonto darbus rajono valdžia nusivylė nusprendusi bendradarbiauti su kaimynais latviais. Iki tol su jais kartu vykdyti didžiuliai projektai eidavo kaip per sviestą, tačiau prašymas finansuoti naujus vaikų namų buvo atmestas.

Dvi viename

Kupiškio rajono valdžiai – naujas galvosūkis, iš kur gauti 5 mln. litų naujiems Šv. Kazimiero vaikų namams. Parengus projektą „Vaikų, gyvenančių vaikų globos namuose, gyvenamosios aplinkos gerinimas Rėzeknės (Latvija) ir Kupiškio (Lietuva) rajonuose/Vaikų globa“ tikėtasi, kad iki 2013 metų vaikų namai iš Paketurių persikels į buvusios Virbališkių mokyklos pastatą. Jis priklauso rajono Savivaldybei.

Čia buvo planuota našlaičiams suteikti geras gyvenimo sąlygas, nes dabartiniai globos namai nebeatitinka keliamų naujų reikalavimų.

„Kupiškėnų mintys“ jau rašė, kai čia apsilankę „Rotary“ klubo nariai iš Norvegijos nustebo, kad vaikai gyvena skurdokomis sąlygomis. Globos namuose itin trūksta naujos reikalingos aparatūros, įvairių įrenginių ir net indų.

Pasak V. Gaidukevičiaus, naujose patalpose Virbališkiuose vaikams būtų žymiai patogiau – čia ir sporto salė didelė, ir pats pastatas – erdvus. O jo būklė pakankamai gera, nes pastatas dar nėra senas.

Be to, tikėtasi tame pačiame pastate įkurdinti ir Krizių centrą. Abi įstaigas priglausti viename pastate, pasak Kupiškio rajono savivaldybės Administracijos direktoriaus pavaduotojo Vaitiekaus Gaidukevičiaus, būtų buvę ekonomiškiau. Čia būtų buvusi ne tik viena šildymo sistema, bet abi įstaigos galėjo pasidalinti ir darbuotojus.

Tačiau Krizių centrui teks baigti įsikurti vienam. Jo įkurtuvės numatomos šių metų pabaigoje, nors pradžioje buvo planuota projektą baigti jau rudenį.

Bendra Krizių centro projekto vertė – 817 171,24 Lt. Didžioji dalis šios sumos gauta iš Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų.

Ši įstaiga priglaus nuo gyvenimo negandų nukentėjusius (nuo smurto šeimoje, stichinių nelaimių) žmones.

Ieškos kitų kanalų

Dėl projekto vaikų namams perkelti į Virbališkius Kupiškio rajono savivaldybė, pasak Administracijos direktoriaus pavaduotojo, bandys kreiptis į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją.

„Iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos gavome Stacionarios socialinės globos įstaigos infrastruktūros vertinimo anketą. Joje apžvelgėme, kurie punktai atitinka mūsų Vaikų globos namų sąlygas, ir pažymėjome, kurių reikalavimų nėra. Dabar siųsime šiuos duomenis ministerijai ir lauksime šiais ar kitais metais skelbiamų konkursų“, – sakė V. Gaidukevičius.

Anot jo, projektas parašytas, sąmata paskaičiuota, tik reikia rasti pinigų šaltinį. Tačiau pavaduotojas priduria, kad dėl dabartinių kainų projektui prašomas finansavimas gali būti mažinamas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video