2024/05/18

Kaimo bibliotekos – be telefono ir interneto

Visą vasarą Kupiškio rajono bibliotekos gyveno susiveržusios diržus. Mieste buvo sutrumpintas darbo laikas, o kaimo padaliniuose pastaruosius du mėnesius buvo išjungtas internetas ir telefonai.

Nėra interneto, nėra ir skaitytojų

Kai per televiziją ragina užsukti į biblioteką ir interneto pagalba susirasti norimo patiekalo receptą ar kitą reikalingą informaciją, mūsų rajono skaitytojai du vasaros mėnesius tokios galimybės neturėjo. Kaimo bibliotekose nuo vasaros atjungtas internetas ir telefonai.

Kupiškio viešosios bibliotekos direktorės pavaduotojos Linos Matiukaitės teigimu, tokie apribojimai taupymo sumetimais buvo visuose bibliotekos padaliniuose rajone, išskyrus Subačių (Lukonyse interneto visai nėra) ir Šimonis. Pasak pašnekovės, šis sprendimas buvo priderintas prie bibliotekininkių atostogų – internetas ir telefonas atjungtas, kai darbuotojos nedirbo.

Tačiau užsukus į Adomynės biblioteką darbo vietoje sutikta bibliotekininkė Egidija Namiejūnienė kalbėjo, kad šią vasarą čia itin mažai skaitytojų. Mokinių šurmulys baigėsi atjungus internetą, o suaugusiems – mažokas gaunamos spaudos pasirinkimas.

„Kai būdavo internetas, tai vaikų čia nuolatos buvo. Vieni kažkokios informacijos ieškodavo, kiti tiesiog mėgdavo pažaisti kompiuterinius žaidimus. Ateidavo netgi ir tokie, kurie ir namuose internetą turi, bet čia būryje jiems būdavo įdomiau“, – sakė ištuštėjusioje bibliotekoje dirbanti E. Namiejūnienė.

Kol kas jos įstaigoje neveikia net ir telefonas.

Dėžė prigijo

Tačiau nuo rugsėjo pirmosios turėtų viskas grįžti į senąsias vėžes. Šeštadieniais vėl dirbs ir Kupiškio viešoji biblioteka, mat visą vasarą šioje įstaigoje buvo sutrumpintas darbo laikas.

Tačiau priešingai nei Adomynėje, šį sezoną čia lankytojų nestigo. Pasak L. Matiukaitės, į viešąją biblioteką per vasarą ateidavo nemažai tokį laisvalaikio praleidimo būdą pasirinkusių gyventojų – jie naudojosi internetu, vartė spaudą.

Pavaduotojos tikinimu, itin prigijo knygų grąžinimo dėžė. Žmonės ja daugiausia naudojasi savaitgaliais, kai nedirba biblioteka.

„Būdavo dienų, kai po savaitgalio mūsų darbuotoja parsinešdavo po 30 knygų iš dėžės. Tokiu būdu grąžinti knygas daugiausia naudojasi studentai ir skolininkai“, – sakė L. Matiukaitė.

Knygos, anot jos, Kupiškio viešojoje bibliotekoje išduodamos 1 mėnesiui. O už kiekvieną uždelstą dieną kapsi po 5 centus. Iš grąžinimo dėžės išimtos knygos nuskaitomos kompiuteriu ir skola, pasak pašnekovės, nubraukiama.

L. Matiukaitės teigimu, Kupiškio rajono savivaldybės finansavimas – mūsų bibliotekoms šiemet labai mažas. Tik 15 tūkstančių litų naujoms knygoms įsigyti skyrė ir Kultūros ministerija. Šią sumą Kupiškio viešoji biblioteka dalinosi su 17 savo padalinių.

„Jei mūsų rajone 23 tūkst. gyventojų, tai vienam skaitytojui išeitų tik 65 centai. Tai kiek knygų, mes galėjome įsigyti – labai nedaug“, – sakė pašnekovė.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video