2024/09/23

Geriausias metų ūkis – Skapiškyje

Jau septynioliktą kartą mūsų rajone vyko “Metų ūkio„ konkursas. Šįkart jame dalyvavo septyni ūkininkai: Rolandas Kalamažnikas, Ričardas Barzdenis, Almantas Bartaševičius, Alvydas Dragūnas, Jonas Raugalė, Vilius Vadapolas ir skapiškietis Deividas Notkus. Pastarasis ūkininkas laimėjo pirmąją vietą. Jo ūkis šiais metais – geriausias.

Skatina motyvaciją

Ūkininkų triūsą vertino penkių narių komisija: Alizavos seniūnas Antanas Alkauskas, Žemės ūkio rūmų atstovė Genė Žilinskienė, Kupiškio rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vyr. specialistė Danutė Juškevičienė, pernai šį konkursą laimėjęs ūkininkas Stasys Šerelis bei rajono Žemės ūkio skyriaus vedėjas ir vertinimo komisijos pirmininkas Valentas Mankūnas.

“Mūsų rajone įregistruota apie 2000 ūkių. Tačiau kiekvienais metais stengiamės įtraukti dar nelaimėjusius, smulkesnius ūkininkus, todėl konkurso dalyvių nebūna labai daug. Norime paskatinti mažesnių ūkininkų motyvaciją pasitempti – jei leistume konkurse dalyvauti tokiems ūkiams, kaip Zigmo Aleksandravičiaus, nebebūtų ir konkurencijos„, – apie konkurso principus kalbėjo komisijos pirmininkas V. Mankūnas.

Tokie žemdirbių konkursai, anot jo, vyksta visoje Lietuvoje. Ir visų rajonų laimėtojai bus pagerbti Žemės ūkio ministerijoje. Ši institucija kartu su Ūkininkų sąjunga ir rengia “Metų ūkio„ konkursą.

Į ūkį tuoj po vidurinės

Anksčiau, pasak V. Mankūno, nugalėtojams būdavo skiriama kelionė į užsienio šalį. Tačiau siaučiant krizei jau antri metai lieka pasitenkinti tik padėkos raštais. Jo šiais metais mūsų rajone nusipelnė jaunas ūkininkas iš Skapiškio Deividas Notkus.

Tėvo pastūmėtas, į žemdirbystę jis pasuko vos baigęs vidurinę mokyklą. O šiandien 24 metų vyras gali džiaugti itin perspektyviu ūkiu. Jis jau turi 200 ha nuosavos žemės ir dar 360 ha nuomojasi.

D. Notkaus ūkis – visiškai modernizuotas. O pats ūkininkas neturi jokių skolų. Per penkerius ūkininkavimo metus skapiškėnas savo žinias tobulino įvairiuose seminaruose, iš kurių parsivežė 5 kvalifikacijos kėlimo pažymėjimus.

Tačiau labiausiai vyras didžiuojasi savo šeima. Netrukus į pasaulį turėtų ateiti pirmoji jo atžala. Kartu su jaunaisiais ūkininkais gyvena ir D. Notkaus tėvai. Jie padeda sūnui valdyti ūkį ir prižiūrėti nuostabaus grožio sodybą.

Didžiuojasi žvėrynu

“Ne taip ir blogai tiems ūkininkams, kiek jie dejuoja„, – konkurso metu ūkininkų valdas apžiūrinėjęs “Kupiškėnų mintims„ sakė V. Mankūnas, – Pažiūrėkit į jų ūkius: ir technikos pilna, beveik visi naudojasi Europos parama, gauna išmokas. Keičiasi ir požiūris į ūkininkus. Šiais laikais tai jau ne kokie valstiečiai, o tikri verslininkai – jie gamina ir parduoda savo produkciją. O pinigai dabartiniuose ūkiuose sukasi tikrai dideli.

Apie aprūpintą gyvenimą bylojo aplankytas Antašavos seniūnijoje Žiežmariškių kaime įsikūrusio ūkininko bei Kupiškio rajono tarybos nario Ričardo Barzdenio ūkis. Pirmą kartą konkurse dalyvaujantis vyras verčiasi augalininkyste ir pienininkyste. Pastaroji – pagrindinis jo ūkio pajamų šaltinis.

R. Barzdenis laiko apie 170 gyvulių, iš jų 70 karvių. Tačiau kalbėdamas apie savo ūkį aistringas medžioklės mėgėjas negalėjo nepasigirti savo asmeniniu žvėrynu. Jo žemėse jau devintus metus ganosi šernai. Šernė, vardu Jadzė, itin mėgstama čia užsukančių lankytojų. Mat degloji labai mėgsta alų.

Šalia šernų narvelyje laksto lapinas Šmikis. Trečius metus ūkininkas augina 30 elnių bandą. Kiekvienas jų šeimininkui kainavo apie 2 tūkst. litų.

Kol kas prijaukinti žvėrys – tik R. Barzdenio pomėgis. Tačiau vyras planuoja kada nors iš jų pradėti verslą.

Be to, R. Barzdenis – lietuviškų skalikų puoselėtojas. Jis augina keturis šios veislės šunis, kurie ne kartą tapo Lietuvoje surengtų parodų medalininkais. R. Barzdenis – Lietuviškų skalikų augintojų sąjungos prezidentas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video