2024/05/18

Muziejai yra priversti keistis

Žodis naujovė kelia tiek teigiamų, tiek neigiamų emocijų, tačiau jis visuomet asocijuojasi su kaita. Naujovės neretai sukelia vertybių perkainojimą, iš pamatų sudrebindamos nusistovėjusias normas. Tačiau jos, nors ir netikėtos, tačiau būtinos kaip vėjo šuoras, mat neleidžia įsigalėti stagnacijai. Muziejai, norėdami ne tik išlikti, bet ir veiksmingai funkcionuoti, taip pat yra priversti keistis bei prisitaikyti prie pakitusių daugumos lankytojų norų.

Lyderis

Šioje srityje vienas iš lyderių – Adomo Petrausko muziejus, esantis Uoginių kaime. Nuo jo veiklos pradžios prabėgo daugiau nei trisdešimt metų, tačiau šios įstaigos populiarumas vis auga. Tai patvirtina ir statistiniai duomenys. Anot Kupiškio etnografijos muziejaus direktorės Violetos Aleknienės, šių metų antrajame ketvirtyje (nuo kovo iki birželio mėnesio) Adomo Petrausko muziejų aplankė net 1910 žmonių.

Kituose Kupiškio etnografijos muziejaus struktūriniuose padaliniuose lankytojų skaičiai taip pat yra gana dideli. Per tą patį laikotarpį dailininkės Veronikos Šleivytės paveikslų galeriją aplankė 631 žmogus, o Laukminiškių kaimo muziejų – 71 lankytojas. Žinoma, geografinė padėtis lemia jų srautą, tačiau tai anaiptol ne pagrindinė priežastis, kodėl A. Petrausko muziejus yra išskirtinis.

Į muziejų – su palapinėmis

Prabėgus lygiai metams nuo to karto, kai lankiausi pastarajame muziejuje, šiemet vėl atradau jį iš naujo. Muziejaus aplinka tapo dar gražesnė, įrengtas naujas ekspozicijų kambarys antrajame vieno iš muziejaus pastatų aukšte, o svarbiausia tai, jog muziejaus atstovai sudaro puikias sąlygas lankytojams. „Įrengėme milžinišką laužavietę, kur kiekvienas atvažiavęs gali čia iškylauti, pasibūti jaukioje aplinkoje“, – pasakojo šio muziejaus specialistė Alvyra Dluckienė.

Negana to, A. Petrausko muziejus vis plečia savo teritoriją, mat prieš kelerius metus šalia jo esančiame nenušienautame ir nenaudojamame žemės plotelyje atsirado ne tik antra laužavietė, bet ir suoliukai. Jie čia tam, kad minėtosios įstaigos lankytojai, nenorėdami greitai palikti muziejaus, šioje aikštelėje galėtų įsikurti nakčiai. „Oi, dažnai čia nakvoja žmonės, – pasakojo specialistė. Palapinių, dainų ir laužo liepsnų tikrai netrūksta“.

Įminė mįslę

Nei įžymių svečių (tarp jų ir Algirdas Mykolas Brazauskas, Vytautas Landsbergis bei įvairių šalių ambasadoriai), nei įdomių renginių A. Petrausko muziejui nestinga. Štai A. Dluckienė jau žinanti, kad kiekvieną rugpjūčio savaitgalį ji ves ekskursijas po muziejų šią vietą pamėgusiems vestuvininkams. Jaunavedžiai, sumokėję simbolinę penkiolikos litų sumą, gauna ekskursiją, paįvairintą A. Dluckienės pasakojimais bei įvairiais improvizuotais mini spektakliais, kurių dalyviai – patys muziejaus lankytojai.

Atrodo, kad A. Petrausko muziejus rado raktą į lankytojų širdis bei sugeba metai iš metų juos sudominti. Retai kuriam apsilankiusiam šiame muziejuje yra nuobodu, mat, anot ponios Alvyros, ir jaunimas, ir vyresnio amžiaus žmonės čia randa ką pamatyti ar nuveikti.

Trūksta darbo rankų

Nors šiais metais Kupiškio rajono savivaldybė skyrė šiek tiek mažiau lėšų muziejams išlaikyti, tačiau lankytojai A. Petrausko muziejuje to nepajunta. Anot A. Dluckienės, deja, darbuotojams šie metai nebuvo lengvi. „Šiai įstaigai priklauso keturi hektarai žemės, todėl norint sutvarkyti aplinką, reikia nemažai darbo rankų“, – sakė ponia Alvyra.

Moteris, neskaičiuodama darbo valandų, pluša sodindama, ravėdama gėles bei rūpindamasi muziejaus ekspozicijų keitimu ir kasdien vis naujais lankytojų srautais. Vasaros laikotarpiu be jos čia dirba dar du žmonės, kurie, gaudami socialinę pašalpą, turi atidirbti keturias valandą per dieną viešųjų darbų. Dar kita darbuotoja čia būna tik dvi dienas per savaitę.

Nuorodos… į prekybos centrus

Turistai, užsukę į mūsų miestą, matyt, mano, jog čia nėra nė vienos įdomios vietos, kurią būtų galima pamatyti: nei prie įvažiavimo į Kupiškį, nei pačiame miesto centre net su žibintu nerasi nė vienos nuorodos, kuri kviestų aplankyti muziejų. Na, užtat nuorodų, kaip nuvažiuoti į vieną ar kitą prekybos centrą, apstu. „Prieš kelerius metus mano iniciatyva buvo pastatyta nuoroda, informuojanti žmones, kaip rasti kelią į A. Petrausko muziejų, – prisiminė V. Aleknienė. Daugiau rajone tokių nuorodų nėra, tačiau jas pastatyti tikrai planuojama ateityje“. Kol kas tik į Kupiškio turizmo centrą užsukę lankytojai gali sužinoti, kur yra vienas ar kitas muziejus. Tik mūsų rajono nepažįstančiam turistui be nuorodų kebloka surasti Laukminiškų ar Viktariškių kaimus.

Veikla užpildytas laukimas

Daugelis burba, kad Kupiškio etnografijos muziejaus renovacijos darbai į priekį juda vėžlio greičiu, tačiau, pasak V. Aleknienės, nors pastatas yra renovuojamas, tačiau muziejaus funkcijos anaiptol nėra suparalyžiuotos. „Ir toliau vyksta įvairūs renginiai, konferencijos, plenerai, projektai bei atliekame kitas privalomas funkcijas – saugome, kaupiame, tyrinėjame ir stengiamės patraukliai visuomenei pristatyti Kupiškio krašto ir Lietuvos materialinį bei dvasinį istorijos paveldą“, – teigė direktorė. Su nekantrumu yra laukiama, kada minėtasis muziejus įsikels į naujai rekonstruotas patalpas ir lankytojams pasiūlys daugelį naujovių.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“.

——-
Autorius: Sonata MOGYLAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video