2024/05/18

Pūvančioms bažnyčioms valdžios auka



Įspūdingas apšvietimas

Religinėms bendrijoms remti Kupiškio rajono savivaldybės administracija šiemet numatė skirti 36 tūkst. litų. Iš šios sumos 1 335 litai atiduoti Palėvenės šv. Domininko bažnyčios apšvietimo išlaidoms padengti. 6 000 litų – Šimonių švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios durų bei elektros instaliacijos remontui ir 9 700 litų – Salamiesčio bažnyčios remontui.

Net 18 965 litai skirti Kupiškio Kristaus Žengimo į dangų bažnyčios išorės apšvietimui sutvarkyti. Baigus šiuos darbus miesto bažnyčia, pasak Kupiškio dekanato dekano Rimanto Gudelio, taps dar įspūdingesnė.

“Religiniu požiūriu melstis galima ir neapšviestoje bažnyčioje – maldai tai įtakos neturi. Tačiau įrengti specialų išorės apšvietimą – buvo ne religinis, o daugiau viešas interesas. Mūsų bažnyčia – miesto puošmena, architektūrinis paminklas, stovi ant pagrindinių kelių sankirtos ir dažnas miesto svečias pro ją pravažiuoja. Todėl apšvietus pagrindinius jos architektūrinius akcentus, vaizdas būtų dar įspūdingesnis. Tokiu būdu savo bažnyčias jau apšvietė Anykščiai, Biržai, Rokiškis„, – sakė dvasininkas.

Pinigai šiam projektui jau skirti, tačiau kol kas dar nepasisprendžiama, kaip po visų darbų turėtų atrodyti Kupiškio bažnyčia. Savo vizijas pateikė keletas įmonių, iš jų ir bus išrinkta tinkamiausia. Apšvietimo įrengimo darbus, pasak R. Gudelio, planuojama pradėti jau nuo rudens.

Apklaustas, ar ne per brangu bažnyčiai bus išlaikyti tokią puošmeną, dekanas teigė, kad šis projektas – skirtas miestui papuošti, todėl visas elektros išlaidas padengs Savivaldybė.

Darbų yra

“Per metus stengiamės bent vieną didesnį remonto darbą atlikti„, – apie Kupiškio Kristaus Žengimo į dangų parapijos Kupiškio bažnyčios tvarkymą kalbėjo R. Gudelis.

Be išorės apšvietimo, anot jo, bažnyčios viduje dar reikėtų pakeisti susidėvėjusias grindis bei pasirūpinti pastato apšiltinimu. Mat šią žiemą miesto bažnyčioje pasiektas šalčio rekordas – šalčiausiomis dienomis čia užfiksuota -11 laipsnių temperatūra.

“Paties pastato apšildyti techniškai – neįmanoma. Bet svarstome ateityje įsirengti specialius prietaisus, kurie šildo judančius objektus„, – apie savo planus kalbėjo dekanas.

Eiliniai remonto darbai, pasak pašnekovo, Kupiškio bažnyčioje atliekami kasmet. Jie finansuojami iš parapijos gyventojų surinktų aukų. Tačiau jos dėl krizės dabar žymiai mažesnės nei anksčiau.

“Dar pernai turėjom rėmėjų – žmonės padėjo auksu padengti paveikslų rėmus. Anksčiau ir įmonės sukaupto pelno dalį paaukodavo bažnyčiai. O dabar krizė -verslininkams sunku ir mes nebeturime rėmėjų. Išsilaikom tik iš surinktų aukų„, – apie finansines galimybes kalbėjo dvasininkas.

Iš šių pinigų suplanuoti smulkūs šių metų remonto darbai: jau tvarkoma cementuota tvora aplink bažnyčią, ruošiamasi lakuoti zakristijos patalpų grindis.

Dekanas pasidžiaugė, kad miesto bažnyčioje visiškai pakeista vidaus elektros instaliacija. Iki tol būgštauta, kad Kupiškyje nepasikartotų Labanoro bažnyčios likimas, kai dėl pasenusiu laidų kilo didelis gaisras.

Kaimų bažnyčios – nuskriaustos

Kalbėdamas apie Kupiškio rajono bažnyčias R. Gudelis teigė, kad jų būklė nėra labai gera, bet dar nė vienoje nėra ir avarinės situacijos. Tačiau Alizavos šv. Jono Krikštytojo parapijos klebonas Laimonas Nedveckas buvo nusiteikęs pesimistiškiau.

“Kupiškio bažnyčia visada gauna daugiausia. O kaimai lieka nuskriausti. Vaizdą savo bažnyčiose pavadinčiau klaikoku„, – pabrėžė Alizavos, Salamiesčio ir Palėvenėlės bažnyčias prižiūrintis klebonas.

Palėvenėlės bažnyčia, anot jo, jau 90 metų nemačiusi rimto remonto. Tik grindys prieš 15 metų buvo pakeistos, bet ir tos jau apipuvę. Neseniai į šias apylinkes atkeltas klebonas jau spėjo aptvarkyti avarinius zakristijos stogus, pakeitė sutrūnijusias gegnes. Liko dar supuvusias lubas pakeisti. Taip pat, pasak L. Nedvecko, dar reikėtų patvarkyti nuo karo metų neliestus vargonus, perdažyti bažnyčios išorę.

Alizavos bažnyčioje taip pat laukia dažymo darbai, nerimą kelią išpuvusios medinės pastato dalys.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video