2024/06/01

Konferencijoje – apie gyvenimo kaime kokybę

Karštą ketvirtadienio popietę Pajuodupės kaimo poilsiavietėje vyko Kupiškio rajono integruotos 2007-2013 metų vietos plėtros strategijos gyvenimo kokybei kaime gerinti įgyvendinimo įvadinė konferencija. Susirinkusieji aptarė, kokius darbus jiems pavyko nuveikti, keičiant Kupiškio marių pakrančių kraštovaizdį, bei, kas dar laukia ateityje.

Kupiškio rajono vietos veiklos grupė (VVG), siekianti pagerinti Kupiškio rajono žmonių gyvenimo kokybę, susibūrė 2007 metais. Ši, palyginti mažai kupiškėnams girdėta įstaiga, dalyvauja rengiant ir įgyvendinant kaimo plėtros planus ir programas Kupiškio vietovėje bei rengia mūsų rajono kaimo plėtros strategiją. VVG pirmininkė Neringa Čemerienė, vedusi konferenciją, nedaug tekalbėjo apie nuveiktus planus, mat, anot jos, svarbiausia, ne kalbos, o darbai.

Veiklos projektus trumpai apžvelgęs Subačiaus seniūnijos seniūnas Vidmantas Paliulis, kuris taip pat yra ir Kupiškio VVG valdybos pirmininkas, išskyrė kelias kryptis, kuriomis nuosekliai yra dirbama. Visų pirma, tai – kaimo gyvenviečių viešosios infrastruktūros plėtra ir konkurencingumo stiprinimas. Palaipsniui kaimo gyvenvietės yra gražinamos, atnaujinant ir gerinant viešąją infrastruktūrą bei įrengiant poilsio, rekreacines zonas.

Strategijos pliusai

Anot V. Paliulio, prioritetas taip pat yra teikiamas sveikos gyvensenos propagavimui. Žinoma, šioje srityje yra padaryta išties nemažai – skirta lėšų Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos sporto salės rekonstrukcijai, atnaujinamas ir tobulinamas sporto stadionas. Visgi minėtosios strategijos prioritetų, priemonių ir veiklos sričių aprašyme yra nurodyta, jog sveikos gyvensenos propagavimas turi skatinti socialinę integraciją, telkiant ir buriant įvairių socialinių sluoksnių ar grupių kaimo gyventojus bendruomeninei gyvensenai. Reikia pastebėti, jog kaimų gyventojams, skirtingai nei miesto, nėra sudaromos tinkamos galimybės sportuoti. Sutvarkytų ir įrengtų sporto aikštelių trūksta ne vienai bendruomenei. Žinoma, konferencijos dalyviai tarpusavyje kalbėjosi, jog vieni projektai jau yra įgyvendinti, kiti vis dar vykdomi, o treti – dar tik kuriami.

Kita sritis, kurioje pažanga taip pat yra akivaizdi – vandens nugeležinimo ir vandenvalos įrenginių statymas.

Daug nenuveiktų darbų

Konferencijoje buvo pripažinta, jog sričių, kuriose dar reikia kalnus nuversti, yra išties nemažai. Keletas jų yra itin svarbios Kupiškio rajono gyventojams, tačiau, jose nuveikta visai nedaug. Nors VVG siekia skatinti ir remti iniciatyvas, norinčias išsaugoti ir plėtoti etnokultūrinį paveldą, tačiau realus rezultatas dar nepasiektas. Anot V. Paliulio, deja, žmonės neįvertina amatų ir senųjų tradicijų teikiamos naudos bei ateities perspektyvų šioje srityje.

——-
Autorius: Sonata MOGYLAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video