2024/05/18

Pelną semiasi iš įstatymo spragų

Šiais laikais gelbstint verslą nuo skolų, pateisinamos net ir su įstatymais ne visai suderinamos priemonės. Bendrovė „Kupiškio vandenys“ – bene vienintelė rajono savivaldybės įmonė, rajono Tarybai pristačiusi 2009-ųjų metinę ataskaitą, galėjo pasidžiaugti nedideliu pelnu. Tačiau kai kuriems valdžios atstovams kilo įtarimų, kad jis galėjo būti sukrautas iš neteisėtos veiklos. Mat pagal Lietuvos įstatymus geriamąjį vandenį tiekiančios įmonės gali užsiimti tik vandens tiekimu – jokia kita veikla joms negalima.

Užsiima ne ta veikla

Kupiškio rajoną vandeniu aprūpinanti bendrovė dar visai neseniai džiaugėsi iš ekonominės krizės gelbėdamasi įmonės transporto, plotų vandentiekio bokštuose nuoma bei naujų tinklų tiesimu. Ateityje tokio pajamų šaltinio ši bendrovė gali ir nebeturėti.

Visą pavasarį Kupiškio rajono Taryba turėjo galimybę susipažinti, kaip praėjusiais metais sekėsi mūsų rajono biudžetinėms įstaigoms ir Savivaldybės įmonėms. Joms atstovaujantys vadovai rajono valdžiai pristatinėjo metines 2009-ųjų ataskaitas. Ir retas bendrovės ar įstaigos direktorius galėjo pasidžiaugti sėkmingais darbo rezultatai – dauguma jų metus baigė nuostolingai.

Tik vienintelė bendrovė „Kupiškio vandenys“ praėjusius metus baigė pelningai – ji sukaupė 18 tūkstančiu litų pelno.

„Pelnas – nedidelis, nes didelę dalį lėšų investavome į tolesnius bendrovės darbus“, – Tarybos nariams sakė įmonės vyr. inžinierius Vidas Zulonas.

Tačiau ne visi politikai džiaugėsi „Kupiškio vandenų“ sėkme – Darbo partijos narys Virginijus Andrijauskas išsakė įmonės atstovui kaltinimus, esą mūsų rajono vandens tiekėjas užsiima ne tuo, kuo reikia.

Tarybos narys priminė, kad pagal 2006 metais įsigaliojusį Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymą draudžiama vandenį tiekiančiai įmonei užsiimti bet kokia veikla, nesusijusia su vandens tiekimu gyventojams.

„Pagal įstatymą vandens tiekėjui draudžiama užsiimti veikla, nesusijusia su vandens tiekimu. Ne kartą girdėjome ir spaudoje buvo minėta, kad jūsų įmonė nuomoja transportą. Kodėl taip yra?“ – prie sienos „Kupiškio vandenų“ atstovą posėdyje rėmė V. Andrijauskas. Tačiau į jo klausimus atsakyta nebuvo.

Įstatus derino prie įstatymo

2008 metais, reorganizuojant UAB „Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis“ į „Kupiškio vandenis“, toks žingsnis būtent ir buvo žengtas tam, kad naujosios bendrovės įstatai atitiktų minėtąjį Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymą.

Jau tada buvo akcentuota, kad ateityje viešuoju vandens teikėju tapsiantys „Kupiškio vandenys“ negali užsiimti jokia kita veikla išskyrus vandens tiekimu. Todėl dalis funkcijų buvo atiduota bendrovei „Kupiškio komunalininkas“.

Tačiau „Kupiškio vandenų“ direktorius Albertas Audickas teigė dirbantis pagal įmonės įstatus. Juose, pasak pašnekovo, nėra nėvieno punkto, kuriame būtų draudžiama nuomoti savo turtą bei dirbti kitus papildomus darbus.

„Užuot skaitę įstatymus, Tarybos nariai galėtų pavartyti ir mūsų bendrovės įstatus, kuriuos patys ir patvirtino neatsižvelgdami į jau galiojusį įstatymą. Juose leidžiama vykdyti kitus darbus, kurie įmonei duotų papildomų pajamų“, – teigė bendrovės „Kupiškio vandenys“ direktorius.

Sunkmečiu likti be papildomo pajamų šaltinio, kuris bendrovei atneša 7 – 8 procentus visų pajamų, pasak pašnekovo, būtų labai sunku. Norint pagerinti bendrovės veiklos rezultatus, kad laiku būtų mokamos algos darbuotojams, laiku atsiskaitoma su valstybės biudžetu, A. Audicko teigimu, tenka ieškoti ir kitų galimybių.

Visgi reikėtų prisiminti 2008 metus, kai UAB „Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis“ buvo reorganizuotas į „Kupiškio vandenis“. Toks žingsnis būtent ir buvo žengtas tam, kad naujosios bendrovės įstatai atitiktų minėtąjį Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymą.

Painiava ir pačiame įstatyme

Be to, A. Audickas patikino, kad ir pačiame Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatyme yra spragų – vis dar nesutariamas tikslus „kitos“ viešiesiems vandens tiekėjams draudžiamos veiklos apibrėžimas. Net ir pačioje Aplinkos apsaugos ministerijoje vis dar kyla diskusijos, ar tokie darbai, kaip vandentiekio ir nuotekų tinklų tiesimas, nuotekų išvežimas vandens tiekėjo transportu, yra su vandens tiekimu nesusijusi veikla.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video