2024/05/14

Mokyklų tuštėjimo metas tęsiasi

Lietuvių liaudies patarlė moko, kad viščiukus reikia skaičiuoti rudenį, tačiau rajono mokyklose būsimos klasės dėliojamos gimus kiekvienam potencialiam mokiniui. Perspektyva išlaikyti mažąsias kaimų mokyklas šiai laikais labai miglota – mūsų rajone kasmet sumažėja po 170 mokinių, tiek, kiek šiuo metu apytiksliai mokosi Noriūnų pagrindinėje mokykloje. Palėvenėlės dydžio mokyklą kasmet padovanojame Airijai, Anglijai ir kitoms emigrantų pamėgtoms šalims.

Išlikimo kaina – mokinys

Šiuos mokslo metus Kupiškio rajone mokslo metus baigia 3123 mokiniai. Prognozuojama, kad kitąmet mūsų mokyklose bus 163 vaikais mažiau. Tačiau toks mokinių mažėjimas nieko nebestebina – kiekvienais metais ugdytinių skaičius vidutiniškai sumažėja 170.

Tokia situacija, aišku, be pasekmių nepraeina – jau uždarytos Virbališkių, Juodpėnų mokyklos, paskutiniuosius mokslo metus baigia Subačiaus miestelio pradinukai.

Kaip mokinių mažėjimas palies kitas rajono mokyklas, dar nėra aišku, tačiau kai kurios švietimo įstaigos jau kabo ant plauko. Bet kaip kartais būna, vos beišsilaikančią mokyklą išgelbėja į kaimą atsikėlusi ir viena šeima.

Nors būna ir priešingai – Kupiškio rajono savivaldybės Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas Rimantas Jocius pasakojo, kaip iš Didžprūdžių kaimo išsikėlus daugiavaikei šeimai buvo uždaryta ir šio kaimo pradinė mokykla.

Todėl, pasak pašnekovo, mažose mokyklose pastebima tendencija prikalbinti mokytis čia net ir tolimesnių apylinkių vaikus. Prieglobstį tose mokyklėlėse randa ir problemiški, miesto mokyklose nepritapę kupiškėnų vaikai.

Tačiau R. Jociaus teigimu, toks išsigelbėjimo būdas – laikinas. Jau dabar rajone tėra kelios mokyklos (Skapiškyje, Rudiliuose, Noriūnuose, Šepetoje ir Antašavoje), kur nėra jungtinių klasių. O kitais metais jų bus dar mažiau.

Pasiima Europa

Būsimi mokiniai rajono mokyklose perskaičiuojami su kiekvienu kaime gimusiu kūdikiu. Ir prognozės artimam dešimtmečiui – nekokios. Štai Antašavoje per pastarąjį penkmetį gimė tik 19 būsimų mokinių, 2007 metais čia nebuvo nė vieno naujagimio.

Dar viena dalgė, šienaujanti mūsų mokinius – Europa. Dėl emigracijos, pasak R. Jociaus, kasmet Kupiškio rajoną palieka 60 mokinių – tiek apytiksliai šiuo metu mokosi Palėvenėlės pagrindinėje mokykloje.

Be to, jau aišku, kad po šios vasaros į užsienį kartu su tėvais išvažiuos dar daugiau vaikų. Kultūros ir švietimo skyriaus darbuotojų žiniomis, dalis mokinių laukia šių mokslo metų pabaigos ir po to jau paliks Lietuvą.

„Europa mus, kaip tautą, žudo. Daug mokinių emigruoja į užsienį. Kol nesukrauni į vieną vietą visų, atrodo, išvažiuoja po vieną, bet iš tiesų per metus mūsų rajoną palieka apie 60 vaikų“, – kalbėjo R. Jocius.

Renovacija tik perspektyvioms

Paklaustas apie mažųjų mokyklų ateities planus Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas teigė, kad tvirtai gali jaustis miesto mokyklos. 2012 metais baigiasi strateginis laikotarpis ir joms dideli pokyčiai negresia.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video