2024/05/13

Abiturientams artėja išbandymų metas

Gegužės 31 dieną startuos pagrindinė brandos egzaminų sesija. 12 klasę mūsų rajone jau baiginėja 383 abiturientai, ir neskaičiuojant kelių nuo egzaminų atleistų ar prie jų neprileistų mokinių, didžioji dalis jaunuolių su nerimu laukia pirmojo valstybinio lietuvių kalbos egzamino. Šiemetinėje sesijoje bus šiokių tokių naujovių – pirmą kartą abiturientai laikys technologijos egzaminą, skirtingai nei pernai, rezultatų nebebus galima sužinoti SMS žinutėmis. Pati sesija bus savaite trumpesnė, o egzaminų vykdymo tvarka – dar griežtesnė.

Pirmą kartą – technologijų egzaminas

Mokinių ugdymas Kupiškio rajono bendrojo lavinimo mokyklose bus baigtas jau kitą savaitę, penktadienį. Pradinukai ir penktokai su mokykla atsisveikins jau iki rudens, vyresnieji pasiners į projektinę veiklą, o dešimtokų ir dvyliktokų laukia egzaminai.

Dešimtokai pirmąjį lietuvių kalbos raštu patikrinimą laikys jau gegužės 24 dieną. Be šio, jų laukia lietuvių kalbos žodžiu bei matematikos pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimas.

Egzaminų maratoną gegužės 31 dieną pradės ir abiturientai. Balandžio mėnesį išlaikę visas įskaitas, į pirmąjį lietuvių kalbos valstybinį ir mokyklinį egzaminą turėtų ateiti 383 (iš 250 bendrojo lavinimo mokyklų) dvyliktokai. Kupiškio rajono savivaldybės Kultūros ir švietimo skyriaus vyr. specialistės Rimutės Balzarevičienės teigimu, bent dešimt abiturientų egzaminų nelaikys dėl ligos arba jiems nebus leista egzaminą laikyti.

Šiemet mūsų rajone numatytas vienas egzaminų centras Kupiškio Lauryno Stuokos – Gucevičiaus gimnazijoje.

Vienintelis mokyklinis technologijų egzaminas bus laikomas Kupiškio technologijos ir verslo mokykloje (KTVM). Beje šio mokomojo dalyko egzaminas organizuojamas pirmą kartą. Jis prasidėjo kovo 8 dieną ir baigsis gegužės 25 -ąją. Egzaminą laiko septyni bendrojo lavinimo ir 55 Kupiškio technologijos ir verslo mokyklų abiturientai.

Abiturientų pasirinkimas

Pasak R. Balzarevičienės, technologijų egzaminą pasirinkę KTVM ugdytiniai nestebina, tačiau šį mokomąjį dalyką laikantys kitų mokyklų dvyliktokai jį, greičiausiai, rinkosi kaip išsigelbėjimo ratą. Mat mokyklinių egzaminų šiemet liko visai mažai.

Dėl tos pačios priežasties pusantro karto daugiau abiturientų (108) šiemet rinkosi mokyklinį geografijos egzaminą.

Lietuvių kalbos valstybinis egzaminas, kaip ir anksčiau, visiems dvyliktokams – privalomas. Kitus egzaminus laikantieji rinkosi pagal savo poreikius stojant į pageidaujamas specialybes.

Valstybinį istorijos egzaminą žada laikyti 216 mokinių, matematikos – 200, biologijos – 117, anglų kalbos – 94, fizikos – 53. Mažiau populiarūs šiemet bus chemijos, informacinių technologijų, rusų ir vokiečių kalbos valstybiniai egzaminai.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video