2024/04/29

Vokiečiai grįžtų ir paatostogauti

Prieš dešimtmetį užsimezgusi Kupiškio Povilo Matulionio pagrindinės ir Vokietijos Wormsteds mokyklų draugystė tęsiasi. Šią savaitę mūsų mieste jau ketvirtą kartą svečiuojasi būrelis mokinių iš šios šalies. Juos atlydėjo tėveliai ir mokytojai džiaugiasi naujais įspūdžiais, žavisi mūsų rajono kraštovaizdžiu ir žada dar ne kartą atvažiuoti čia paatostogauti.

Retas bemoka vokiškai

Jau nuo pirmadienio Kupiškio Povilo Matulionio pagrindinėje mokykloje būriuojasi smalsuolių minios. Mokiniai iš akių nepaleidžia šią savaitę viešinčių mokinių ir juos atlydėjusių tėvų bei mokytojos iš Vokietijos.

Susipažinti su Lietuva ir mūsų rajonu šiais metais atvyko 3 – 4 klasių mokiniai. Per vieną savaitę, kurią jie praleis mūsų kraštuose, vaikai turės progos pabendrauti su savo bendraamžiais Povilo Matulionio pagrindinėje mokykloje, aplankyti gražiausias mūsų, Anykščių, Biržų rajonų vietas, trumpam apsižvalgyti Vilniuje.

Svečius į Kupiškį pasikvietusi mokytoja Dalia Venckuvienė vokiečiams parengė susitikimus su Kupiškio rajono savivaldybės vadovais, ekskursiją į Šepetoje esančią bendrovę „Durpeta“ ir viešnagę į ūkininko Zigmanto Aleksandravičiaus ūkį.

Šios vietos pasirinktos, stengiantis užsieniečiams parodyti verslo ir žemės ūkio plėtrą mūsų rajone. Be to, pasak pašnekovės, jose vis dar yra atstovų, suprantančių vokiečių kalbą.

„Ryšiai su vokiečiais vis dar stiprūs – tik gaila, kad pas mus jau retai kas bemoka vokiškai kalbėti. Ši kalba nebedėstoma ir mūsų mokykloje“ – apgailestavo D. Venckuvienė.

Mėgsta lietuvių kalbą

Tačiau lietuvių kalbos savo mokykloje besimokantys vokiečiai labai mėgsta šį mokomąjį dalyką. Jis Wormsteds mokykloje atsirado prieš devynerius metus, kai tarp kupiškėnų ir vokiečių užsimezgė glaudūs ryšiai

D. Venckuvienė „Kupiškėnų mintims“ priminė, kad ši draugystė prasidėjo dar 1999 metais, kai į bendrą neformalaus ugdymo projektą trejiems metams įsijungė penkios Europos šalys (Švedija, Vokietija, Olandija, Portugalija ir Lietuva). Per bendradarbiavimo laikotarpį vokiečiai susižavėjo mūsų krašto tradicijomis ir lietuvių kalba, todėl jų mokyti nusprendė ir savo Wormsteds mokykloje.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video