2024/04/28

Milijonų fone – liūdna vaikų vasara

Šiemet vasaros atostogos vaikams gali būti vienos liūdniausių. Iki šiol nebuvo aišku, ar nors kiek lėšų tam skirs Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) bei savivaldybės. Sklandė kalbos, jog taupymo vajus įsisuko ir čia.

Gegužės 11 d. iš ŠMM atėjo žinia, jog šią vasarą stacionarioms vaikų poilsio stovykloms šiemet visgi bus skirta daugiau nei milijonas litų.

Savivaldybės Kultūros ir švietimo skyriuje pasidomėjome, kokios vasaros atostogų perspektyvos laukia mūsų rajono vaikų.

„Žvirblis saujoje“

Kupiškio r. savivaldybės Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojas Vytautas Knizikevičius, sakė, kad mūsų rajone nėra nė vienos stacionarios vaikų vasaros poilsio stovyklos. Tad ši ministerijos parama vaikų vasaros poilsio organizatorių rajone tiesiogiai nepasieks. Tačiau Panevėžio apskrityje artimiausios tokios stovyklos, kur gali ilsėtis ir mūsų rajono vaikai, yra Tiltagalių kaime („Trimitas“), Karsakiškio seniūnijoje („Vaikystės šilelis“), Berčiūnuose („Atradimai“ ir „Mes norime pamatyti“). Socialiai remtinų šeimų vaikams šios stovyklos – nemokamos. Kiekvienoje stovykloje jų gali būti iki 10 proc. Tai šiemet yra naujovė. Ankstesniais metais dalį lėšų dengė savivaldybės.

Apie šias stovyklas mokinius ir jų tėvus turėtų informuoti mokyklų socialiniai pedagogai.

Pasidomėjus, kodėl mūsų rajone nėra nė vienos stacionarios stovyklos, V. Knizikevičius paaiškino, kad kol kas nėra mokinių vasaros poilsiui pritaikytų patalpų, kurios atitiktų šiai stovyklai keliamus reikalavimus. Antai stacionarioje stovykloje vienu metu turėtų ugdytis ne mažiau kaip 50 vaikų, būti ne mažesnis kaip 5 pamainų skaičius, turėtų būti užtikrintas vaikų maitinimas ir apnakvindinimas.

Kovo mėnesio duomenimis, mūsų rajone buvo 3123 mokiniai. Iš to skaičiaus 1462 (46,8 proc.) – socialiai remtini vaikai. Kažin, kiek iš jų turės galimybę nemokamai pailsėti minėtose stovyklose. Žinant, kad aplinkiniuose rajonuose sunkiai besiverčiančių šeimų, kuriose auga vaikai, nė kiek nemažiau.

Spręs politikai

Pasak Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojo, dar praėjusių metų gruodį į pasitarimą Vilniuje sukviesti savivaldybių atstovai, atsakingi už vaikų vasaros poilsio organizavimą, sulaukė prieštaringų žinių – vieni pareigūnai sakė, jog šioms reikmėms lėšų iš biudžeto nebus skirta, o kiti jiems prieštaravo ir teigė, jog lėšų iš europinių fondų atsiras.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video