2024/04/29

Detektyvas „Avinėli, pasipurtyk“

„Kur pradingo avinukas“ – sunerimo kupiškėnai, įpratę Lauryno Stuokos-Gucevičiaus aikštėje šalia „DnB Nord“ banko matyti dar prieš gerą dešimtmetį pastatytą metalinę skulptūrą „Avinėli, pasipurtyk“. Pasirodo, ją nuo pamato nukėlė pastatą, kuriame įsikūręs bankas ir kitos įstaigos, administruojanti bendrovė iš Vilniaus „Sitis“.

Sakoma, kad perbraukus šio avinuko pasturgalį galima tapti turtingesniam – virvėmis jį nusitempę vilniečiai, matyt, tikėjosi tokiu būdu susikrauti milžiniškus turtus. Tačiau tokią naujieną išgirdęs skulptūros autorius Henrikas Orakauskas ne itin apsidžiaugė…

Liko tik pamatas

Pirmadienį praeivių dėmesį patraukė nuo Lauryno Stuokos-Gucevičiaus aikštėje esančio „DnB Nord“ banko laiptų virvėmis velkama metalinio avinėlio skulptūra. Keturi vyriškiai net įsirežę tempė miesto istorijos dalimi tapusį meno kūrinį ir burnojo, kad Kupiškio avinukas – labai jau užsispyręs.

Dar labiau užsispyrę ir paslaptingi buvo šio sumanymo užsakovai. Nuo pakylos nukelti skulptūrą liepusi pastatą administruojanti vilniečių bendrovė „Sitis“ atsisakė tiesiogiai bendrauti su žurnalistais. Ir per trečius asmenis perdavė, kad avinėlio senojoje vietoje nėra ir toks – įmonės savininkų sprendimas.

Avinuko pasigedę kasdien pro jį praeidavę banko, VĮ „Registrų centras“ bei Notarų biuro darbuotojai pasakojo, esą skulptūrą išnešę darbininkai jiems paaiškino, kad meno kūrinys bus restauruojamas.

Tačiau pirmieji skulptūros pagražinimo darbai „Kupiškėnų minčių“ nesužavėjo – buvusioje metalinio avinuko vietoje atsirado cementinis blynas, kurį praeiviai dar papuošė savo pėdomis ir necenzūriniais užrašais.

Grįš nebent tik kopija

Avinuko dingimo aplinkybės mįslę užminė ir Kupiškio rajono savivaldybėje. Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vyr. architektė Euchrida Sipavičienė, pirmą kartą išgirdusi iš žurnalistų tokią naujieną, neteko amo – tokie sumanymai, anot specialistės, be jos žinios mieste negali vykti.

„Nežinau net ką daryti – paprastai, tokie dalykai su manimi derinami. O gal tai vagystė vidury dienos ir reikia į policiją kreiptis. Juk avinukas vis dėlto – miesto turtas“, – sutriko naujieną išgirdusi E. Sipavičienė.

Tačiau rajono meras Jonas Jarutis nuramino – jo žiniomis, H. Orakausko skulptūra „Avinėli, pasipurtyk“ – ne miesto nuosavybė. Jį dar 1998 metais iš menininko nusipirko bankas, ant kurio laiptų iki pirmadienio dar stovėjo skulptūra. Pastatą perpirkusiai bendrovei „Sitis“ kartu atiteko ir metalinis avinėlis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video