2024/05/06

Penkių milijonų paskola stums projektus į priekį

Kupiškio rajono savivaldybė vykdo arba planuoja vykdyti daug ir įvairių projektų, tačiau daliai jų reikalingos investicijos iš rajono biudžeto. Jis, kaip žinia, skylėtas, todėl buvo kreiptasi į rajono Tarybą, kad ši pritartų dėl 5 milijonų litų paskolos.

Nida ŠULCIENĖ

Pasak Savivaldybės Finansų ir biudžeto skyriaus vedėjos Nijolės Jaruševičienės, planuojama imti 5 milijonų litų paskolą penkeriems metams iš palankiausias sąlygas pasiūliusio banko. Iš šios sumos iki 2 mln. 60 tūkstančių litų bus skirta investiciniams projektams, kurie finansuojami iš Europos Sąjungos (ES) ir kitos tarptautinės finansinės paramos.

„Paskolos lėšos bus naudojamos 33 investiciniams projektams finansuoti, iš kurių beveik visi tęstiniai. Jie ir anksčiau buvo vardijami imtose paskolose, – sakė Nijolė Jaruševičienė. – Didžioji dalis šių projektų jau įsibėgėję, todėl reikia didesnės sumos. Savivaldybės skolos skolinimosi limitai leidžia skolintis“.

Pasak N. Jaruševičienės, planuojamos panaudoti sumos yra preliminarios. Tai priklausys nuo paruošiamųjų ar atliekamų darbų eiliškumo bei tempo.

Šios sumos gali keistis, išskyrus Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos mokomojo korpuso rekonstravimo, Kupiškio miesto stadiono, Kupiškio etnografijos muziejaus pastato ir Kupiškio kultūros centro renovavimo, nes tai yra iš valstybės investicijų programų finansuojami projektai ir jų sumos šiems metams yra konkrečios. Visų kitų darbų sumos – priklausys nuo darbų atlikimo. Ši paskola būtų baigiama panaudoti iki kitų metų birželio pabaigos.

Pristačius sprendimo dėl paskolos projektą, Tarybos nariams didelių klausimų nekilo. Opozicijos pusėje pasigirdo nusistebėjimų, kad nėra tiksliai suskaičiuota, kiek reikia pinigų.

„Jau ne pirmą kartą kalbame šia tema, kad su visais investiciniais projektais imama viskas, kas papuola po ranka ir nesirenkama pagrindinių strateginių dalykų, – sakė Tarybos narys Valentinas Beinoris. – Mes nepritariame požiūriui, kad būtų imami penki milijonai viskam. Turi būti konkrečiai suskaičiuotos sumos. Po metų viskas baigsis – liks skolos, o tada tegul kiti tai sprendžia. Mes siūlome šį klausimą atidėti“.

Visgi Tarybos nariai priėmė sprendimą leisti skolintis 5 milijonus litų.

Apie paskolų panaudojimą ir skolinimosi limitus, plačiau skaitykite kitos savaitės „Kupiškėnų mintyse“.

Daugiau: vartojimo paskola

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video