2024/06/29

Valdžios „automobilininkai“ spjovė į krizę

Nerimsta aistros dėl rajono Savivaldybės tarnybinių ir nuomojamų automobilių išlaikymo išlaidų. Nuo šių metų tarnybinėms užduotims atlikti naudojami tik valdiški automobiliai. Jie ne taip seniai buvo pažymėti specialiais lipdukais, kad priklauso Savivaldybei. Pasirodo, ir po tokio „diržų veržimosi“ rajono Savivaldybės automobilių ūkis per pusę didesnis už šalies Prezidentės. Visgi pasigirsta valdininkų dejonių, kad trūksta transporto.

Kupiškio rajono savivaldybės kontrolierės Vilmos Mažeikienės atliktas Kupiškio rajono savivaldybės administracijos transporto išlaidų 2008-2009 metais panaudojimo vertinimas tik patvirtino kai kurių rajono Tarybos narių susirūpinimą, kad šioje srityje vyravo valdininkų savivalė.

Į rekomendacijas nereagavo

Audito metu nustatyta, kad taip ir liko neįgyvendintos 2008 metais kontrolierės V. Mažeikienės teiktos rekomendacijos. Jau tuomet, atliekant tarnybinių lengvųjų automobilių ir mikroautobusų įsigijimo lizingo būdu galimybių vertinimą, buvo nustatyta, kad ne viskas atitinka teisės aktus. Deja tai tik ir liko rekomendacijomis popieriuje – jos nebuvo įgyvendintos.

2008 metais Vyriausybės rekomenduojamas išlaidų dydis transporto išlaikymui buvo 1,5 procento visų skirtų asignavimų, tačiau mūsų Savivaldybėje transportui išlaikyti ir nuomoti buvo panaudota 2,5 procento visų skirtų asignavimų – 163,5 tūkstančio litų daugiau nei rekomenduoja Vyriausybė. Ne ką geriau buvo ir 2009-aisiais, nors išlaidų dydis buvo sumažintas iki 1 procento asignavimų. Palyginus Savivaldybės lėšų panaudojimą pagal šį dydį, buvo nustatyta, kad išlaidos transportui išlaikyti 247,7 tūkstančių litų viršijo rekomenduojamą dydį.

Važinėjo kur norėjo

Pernai savivaldybės automobilių parką sudarė 14 tarnybinių automobilių ir dar buvo nuomojamas 21 Savivaldybės tarnautojų ir darbuotojų automobilis. Vienam tarnybiniam automobiliui teko 8,2 tūkstančio litų išlaidų, o nuomojamam – 7,7 tūkstančio litų. Taigi nuosavo automobilių transporto išlaidos vienam darbuotojui buvo 9,5 karto didesnės nei tarnybinio.

Rajono merui yra priskirti du tarnybiniai automobiliai. Jo išlaidos 2009 metais yra didžiausios – beveik 23 tūkstančiai litų. Nemažai keliavo Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vyresnysis specialistas Antanas Odinas (9 889 Lt išlaidų) ir Ūkio skyriaus vedėjas Edvardas Kareiva (7 703 Lt išlaidų).

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video