2024/06/29

Kirvis – kapinių medžiams

Senovėje ant kapo žmonės sodindavo medį – vyrams ąžuolą, moterims – liepą ar ievą. Mat buvo tikima, kad į kapinių medžius pereina gyventi mirusiųjų vėlės, dėl to jokios augmenijos nuo kapų niekas neliesdavo. Šiandien, deja, pusę amžiaus prasiūbavę medžiai tapo nebereikalingu kliuviniu. Gyventojams pasidarė nebepatogu kasmet grėbti jų lapus, o medžių šakos užstoja saulę įmantriems kapinių „darželiams“.

Šaknys judina paminklus

Praėjusią savaitę Kupiškio rajono savivaldybės želdynų ir želdinių apsaugos ir priežiūros komisijai, susidedančiai iš rajono savivaldybės Urbanistikos ir ekologijos skyriaus architektės Euchridos Sipavičienės, Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Kupiškio rajono agentūros vedėjos Vitos Stančikienės, UAB „Kupiškio komunalininkas“ želdinių priežiūros meistro Algirdo Gasiūno ir Kupiškio seniūnijos seniūno Juliaus Vytauto Semėno, teko spręsti pastaruoju metu dažnai rajono gyventojams kylančią problemą.

Į komisijos narius kreipėsi Virbališkių bendruomenė prašydama iš kaimo kapinių pašalinti kliūvančius medžius. Gyventojų įsitikinimu, labiausiai kirvio prašosi du ąžuolai ir klevas – šių medžių šaknys judina paminklus ir trukdo augti ant kapų pasodintoms gėlėms.

Kapinės – ne ganykla

Tačiau probleminės vietos apžiūrėti atvykusi komisija griežtai atsisakė tenkinti virbališkiečių prašymą. Apžiūrėję visus kapinių medžius specialistai leido nukirsti tik nebesveikus. „Susikalbėti su Virbališkio žmonėmis buvo labai sunku. Susidarė įspūdis, kad medis kapuose – kažkoks blogis. Mes bandėme aiškinti, kad tai vertybė – juk medis ne vienerius metus auga…“, – sakė gyventojų požiūriu nusistebėjusi architektė E. Sipavičienė.

Pasak pašnekovės, pastaruoju metu mūsų rajone jau plinta mada retinti medžius kapinėse. Ypač, anot jos, tokių prašymų pasipila pavasarį, kai reikia nusigrėbti lapus.

„Atrodo, kad visiems geriau medį nukirsti nei lapus nusigrėbti. Bet kapinės – juk ne ganykla“, – pabrėžė architektė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video