2024/09/28

Gauti pinigai palengvins rajono finansinę naštą

Smarkiai sumažėjęs šių metų rajono biudžetas įvarė į kampą biudžetinių įstaigų ir Savivaldybei paslaugas teikiančių organizacijų vadovus. Atėjusi gera žinia, kad Vyriausybė nutarė kompensuoti šalies savivaldybių negautas pajamas, nudžiugino ne vieną.

Grėsė žlugimas

Lietuvos savivaldybių asociacijos duomenimis, 57 šalies savivaldybės 2009 metais negavo apie 396 mln. litų prognozuotų mokestinių pajamų. Susidarius grėsmingai situacijai Valstiečių liaudininkų sąjungos iniciatyva buvo pradėti rinkti savivaldybėse tarybų narių parašai po peticija, kuria buvo siekiama atkreipti valdžios dėmesį į sudėtingą šalies savivaldybių padėtį ir pranešti, kad jeigu padėtis nesikeis – savivaldybėms gresia bankrotai. Tuo metu į 40-ties savivaldybių atstovų nuomonę nebuvo įsiklausyta. Vyko ne tik pokalbiai su įvairaus rango politikais, bet buvo pasigirdę pasiūlymų kreiptis į teismą ar net į Europos Sąjungos institucijas dėl tarptautinių aktų pažeidimo.

Visgi kovo 31 dieną Vyriausybė priėmė sprendimą skirti 224 milijonus litų visų Lietuvos savivaldybių biudžetų negautoms pajamoms kompensuoti, atleisti savivaldybes nuo 2009-aisiais biudžetiniais metais priklausiusių pervesti, bet nepervestų bendrosios dotacijos kompensacijų – nuo 72 milijonų litų mokėjimo.

Padengs skolas

Kupiškio rajono savivaldybė iš šios, Vyriausybės savivaldybėms atseikėtos, sumos gavo 1 milijoną 829 tūkstančius litų. Pirmiausia bus padengiami 2009 metų įsiskolinimai, o kur panaudoti likusią sumą, gegužės mėnesį spręs rajono Taryba. Tikimasi, kad pinigai bus skirti atsiskaityti su UAB „Kupiškio komunalininkas“, UAB „Kupiškio autobusų parkas“, padengti skoloms už šildymą.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida Šulcienė

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video