2024/07/01

Gamta prarijo trečdalį pasėlių

Praėjusi žiema bei staigus pavasarinis atlydys negailestingai nusirėžė didžiulį gabalą planuoto šiųmetinio ūkininkų derliaus. Spėjama, kad sušalo arba polaidžio vandens išplauta trečdalis visų mūsų rajono žieminių pasėlių – tai sudarytų apie 2000 hektarų grūdinėmis kultūromis užsėtų laukų. Tik maža dalis ūkininkų savo turtą buvo apsidraudę. Kitiems lieka laukti pirmųjų savo pasėlių daigų ir skaičiuoti nuostolius.

Sušalo ir permirko

Į Lietuvą po penkiolikos metų grįžusi tikra žiema ir šlapias pavasaris privertė rajono ūkininkus griebtis už galvų. Pripratę prie šiltesnių orų mūsų žemdirbiai netinkamai pasirūpino savo žieminiais pasėliais ir jau dabar skaičiuoja jų turtui gamtos padarytą žalą.

„Nuostolių šiemet turėsime tikrai nemažai. Pripratę prie šiltesnių žiemų dalis ūkininkų rinkosi šalčiui neatsparias pietietiškų rūšių grūdinių kultūrų sėklas. Jas vėliau, nei patartina, pasėjo ir dabar būgštaujama, kad nemaži plotai pasėlių gali nebeišdygti“, – „Kupiškėnų mintims“ sakė Kupiškio rajono savivaldybės žemės ūkio skyriaus vedėjas Valentas Mankūnas.

Be to, pasak pašnekovo, ištisi plotai išmirko po pavasarinio polaidžio. Ypač nukentėjo laukai, kur buvo prastai įrengta melioracijos sistema.

V. Mankūno žiniomis, gamta galėjo sugadinti net 30 procentų visų žieminių kultūrų pasėlių. Iš 8 tūkst. hektarų žieminiais rapsais, kviečiais ir kitomis grūdinėmis kultūromis rudenį užsėtų laukų, gali nebesudygti apie 2 tūkst. hektarų plotas.

Gelbės draudimas

Nuostolių, pasak pašnekovo, neišvengė ir patys stambiausi rajono ūkininkai. Tačiau kai kuriuos jų išgelbėjo pasėlių draudimas. Jį mūsų šalyje siūlo vienintelė Vokietijos draudimo bendrovė „Vereinigte Hagelversicherung VVaG“.

Kokia pinigine suma bus atlyginta apsidraudusiems žemdirbiams padaryta žala, su užsienio įmone bendradarbiaujanti Žemės ūkio skyriaus vyr. specialistė Danutė Juškevičienė pasakyti dar negalėjo.

Mat tikslesni nuostoliai pasimatys, kai sudygs visi laukai. Žemdirbiai į draudėjus dėl žalos atlyginimo kol kas dar nesikreipia.

Geranoriškai drausti savo žieminius pasėlius mūsų rajone pernai sutiko tik 10 iš 2848 registruotų ūkininkų. Beveik 1500 hektarų žieminių pasėlių mūsų rajone apdrausti 7 mln. litų suma.

Žalos padaryta

Tačiau gamtos pokštai šį pavasarį palietė ne tik ūkininkus. Nuostolių turėjo ir kiti rajono gyventojai, kurių kiemus pasiekė polaidžio vanduo. Dalies tokių kupiškėnų turtinę žalą jau skaičiuoja draudimo bendrovė „PZU Lietuva“.

Pasak šios įmonės Kupiškio skyriaus direktorės Vitos Aižienės, į juos kreipėsi gyventojai iš Lukonių ir kitų rajono gyvenviečių.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video