2024/09/23

Rajone trumpėja darbo savaitė

Nuo balandžio pirmosios bendrovė „Kupiškio komunalininkas“ trumpins savo darbo savaitę ir penktadieniais nebedirbs. Tokia tvarka – nebe naujiena nei mūsų rajone, nei visoje šalyje. Ilgindama poilsio dienas nuo sunkmečio gelbėjasi Kupiškio plytų gamykla, bendrovės „Nodama“ ir „Agrojavai“, tokiomis sąlygomis anksčiau kuris laikas dirbo ir „Kupiškio vandenys“.

Reikia taupyti

Kupiškio rajono gyventojai, norėdami už šiukšles ar kitas UAB „Kupiškio komunalininkas“ paslaugas susimokėti bendrovės kasoje, penktadieniais čia nebebus priimami. Mat įmonė, taupydama savo lėšas, nusprendė laikinai sutrumpinti savo darbo savaitę. Pasak bendrovės direktoriaus Rimanto Stundžio, tokia tvarka gali tęstis iki trijų mėnesių.

„Esame priversti taupyti, todėl ir trumpiname darbo savaitę. Nors darbų rajone mums tikrai netrūksta, bet keturgubai mažesnis finansavimas mūsų paslaugoms nei pernai verčia mažinti darbų apimtis“, – sakė UAB „Kupiškio komunalininkas“ vadovas.

Bendrovės darbuotojai, pasak R. Stundžio, dėl naujų darbo sąlygų neprieštaravo: „Šiais laikais darbuotojams tenka susitaikyti ir su tokiomis sąlygomis. Todėl ir mūsų žmonės nepyko – juk geriau trumpiau dirbti (nors kartu mažės ir atlyginimai) nei mažinti etatų skaičių ar leisti darbuotojus nemokamų atostogų“.

Paklaustas, ar „Kupiškio komunalininkas“ nesinaudoja Darbo biržos siūloma Laikinųjų darbų programa, kuri už Europos Sąjungos lėšas sutinka apmokėti viešuosius darbus ekonominius sunkumus patiriančioms bendrovėms, R. Stundys teigė, kad jam užtenka „nemokamų“ darbuotojų, atidirbančių socialines pašalpas.

Palaiko gyvastį

Tačiau laikinaisiais darbais jau seniai naudojasi Kupiškio plytų gamykla. Iš šios programos įmonės vadovas Rimgaudas Muntrimas dešimčiai iš dvidešimties savo darbuotojų per savaitę apmoka dvi darbo dienas. Tomis dienomis plytinės darbininkams skiriami įvairūs viešieji darbai: teritorijos valymas, priežiūra ir t.t.

„Tokių darbų rasti nėra sunku – žiemą tvarkėmės gamybos patalpose, pavasariui atėjus persikėlėme į lauko teritoriją. Mūsų tikslas – išsaugoti darbo vietą“, – pabrėžė pašnekovas.

Be Laikinųjų darbų programos finansavimo, anot jo, situacija gamykloje greičiausiai būtų dar prastesnė. Mat šiuo metu, pasak direktoriaus, Kupiškio bendrovė vos palaiko gyvastį, o apie pelną net kalbų nėra.

„Reikia laukti, kada atsigaus statybos, nes dabar šioje rinkoje situacija – visiškai apgailėtina. Mūsų produkcijos pardavimai ėmė mažėti jau nuo 2007- ųjų. Pernai ir užpernai padėtis žymiai pablogėjo, o šiemet, manau, bus visai blogai. Visą šią žiemą nevykdėme jokios gamybos, tik išsipardavinėjome sukauptas atsargas. O dabar reikėtų po truputį atsinaujinti“, – nelengva padėtimi skundėsi R. Muntrimas.

Tačiau dirbti, anot jo, labai sunku – darbuotojų algos labai smarkiai vėluoja ir kursto bendrovėje konfliktus.

Padeda atitolinti liūdnas dienas

Laikinuosius darbus savo bendrovėje jau išbandė „Kupiškio vandenų“ direktorius Albertas Audickas. Anot jo, toks ramstis sunkmečio naštą palengvino žiemą, kai įmonėje buvo mažiau darbų.

Tačiau atėjus pavasariui, A. Audicko teigimu, darbų tiek, kad net savaitgaliais nėra laiko ilsėtis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Rytis UŽUSIENIS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video