2024/09/23

Kultūros darbuotojo perspektyva – renginys už dvidešimt litų

Ne tik atlyginimų, bet ir etatų mažinimu šie metai prasidėjo kultūros darbuotojams. Savivaldybės tarybos posėdyje buvo patvirtintas didžiausias leistinas kultūros centro darbuotojų pareigybių skaičius, kuris dabar yra 50,75. Tokiu būdu panaikinta 18 pareigybių.

Patalpas valysis patys

Pernai gruodžio 22 dieną buvo priimtas Savivaldybės tarybos sprendimas sumažinti 19,5 pareigybių. Iki mažinimo buvo 68,5 pareigybės. Tarybai pateikti duomenys, kad sumažinta 18 pareigybių. Subačiuje yra suburtas jaunimo pučiamųjų orkestras, todėl buvo paprašyta vieno etato. Dar 0,5 etato palikta lauko darbininkui, kadangi UAB „Kupiškio komunalininkas“ atsisakė tvarkyti aplinką.

Atleidimo iš darbo lapelius gavo daugiau nei 18 žmonių, nes kai kur buvo dirbančių 0,5 etato. Pirmiausia buvo mažinamos techninių darbuotojų – valytojų, budėtojų, ugniagesių pareigybės. Tai sudarė beveik 70 procentų sumažintų pareigybių skaičiaus. Buvo keletas pareigybių, kuriose dirbo pensinio amžiaus žmonės, ir jie savo noru nusprendė atsisakyti darbo.

Mažinant pareigybių skaičių buvo stengiamasi išlaikyti kultūrinės veiklos specialistus, kurie turi meno kolektyvus, organizuoja renginius. Žinoma, netgi sprendžiant dėl kultūros ir meno darbuotojų pareigybių, taip pat buvo kreipiamas dėmesys, ar iš tikrųjų reikalinga tokia pareigybė, ar ne per daug tos pačios srities specialistų. Tokiu būdu Kupiškio kultūros centre buvo atsisakyta etnografo, būrelio vadovo ir metodininko archyvaro pareigybių. Kaimo klubinėse įstaigose taip pat ne visi darbuotojai sutiko su darbo sutarties pakeitimu. Vienas kultūros darbuotojas dėl tokios priežasties išėjo iš darbo. Kaimo klubinėse įstaigose patalpas valysis patys kultūros darbuotojai. Tik Antašavos kultūros namuose palikta 0,25 ir Skapiškio kultūros namuose 0,5 valytojos pareigybės. Kultūros centre liko 3,5 valytojos pareigybės. „Dabar valytojos pareigybė tampa gana privilegijuota, – juokavo Kultūros centro direktorius Rapolas Lukoševičius. – Valytojoms negresia jokie atlyginimų mažinimai, nes mokėti minimalų atlyginimą yra privaloma. Šiuo metu valytojos atlyginimas vos ne didesnis už kultūros darbuotojo, nors darbo pobūdis abiejų pareigybių labai skiriasi“.

Tartis – nėra su kuo

Mažinant pareigybių skaičių iš penkių liko tik trys ugniagesiai. Visai jų atsisakyti negalima, nes Kultūros centre vyksta daug renginių, todėl reikia paisyti priešgaisrinės saugos reikalavimų. Pasak R. Lukoševičiaus, koncertų metu, esant reikalui, budintis ugniagesys turi būti pasiruošęs atrakinti bei užtikrinti duris, užtikrinti, kad esantys gesintuvai būtų greitai ir efektyviai panaudoti.

Nors ir neliko rūbininkės etato, tačiau gyventojams, atėjusiems į koncertą, nereikės patiems kabinti drabužių, nes pakoregavus valytojų darbo laiką, šį darbą atliks jos.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video