2024/09/23

Prieš korupciją Savivaldybėje komisija kausis be anonimų

Nepraėjus nė savaitei po naujos Savivaldybės korupcijos prevencijos komisijos sudarymo, nepaisant to, kad Tarybos posėdyje dėl kai kurių šios komisijos kandidatūrų abejota ir siūlyta į šią komisiją neskirti asmenų, kurie priima sprendimus ir skirsto lėšas, į tas pastabas neatsižvelgus išrinkti jos nariai aktyviai ėmėsi darbų. Antradienį komisijos nariai Povilas Gurklys, Jonas Blaževičius, Vida Mičiūdienė, Virginija Vanagienė, Audronijus Zulonas ir Genė Žilinskienė buvo susirinkę į pirmąjį posėdį. Lukonių kaimo bendruomenės atstovas Sigitas Liaukonis dėl pateisinamų priežasčių nedalyvavo.

Išrinktas pirmininkas

Pirmąjį posėdį inicijavo laikinai einantis mero pareigas Aidas Mikėnas, nes komisijos nariai turėjo išsirinkti pirmininką.

A. Mikėnui į Korupcijos prevencijos komisijos pirmininko postą pasiūlius Povilo Gurklio kandidatūrą (ta pati pavardė buvo siūloma Tarybos sprendimo „Dėl Kupiškio rajono savivaldybės korupcijos komisijos sudarymo“ projekte, nors pakeitus Nuostatų punktą pirmininką dabar jau turėjo rinkti ne Tarybos, bet tik tos Komisijos nariai, – aut. past), bendru sutarimu jis ir buvo išrinktas.

Pasak šios komisijos narės, Savivaldybės administracijos vyr. specialistės Vidos Mičiūdienės, laukia daug darbų, nes korupcijos prevencijos komisija turės ne tik parengti korupcijos prevencijos programą, bet ir sudaryti veiklos planą, kurį pati turės ir įgyvendinti. Kiekvienais metais Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio skyriui teks pateikti korupcijos pasireiškimo tikimybės ataskaitą.

Prie antrojo darbotvarkės klausimo buvo užtrukta ilgiau, nes šios komisijos narė, Savivaldybės Centralizuotos vidaus audito tarnybos vedėja Virginija Vanagienė pristatė Korupcijos prevencijos komisijos programos projektą.

Programa buvo paruošta pagal LR STT direktoriaus įsakymą, remiantis programos rengimo metodika. Programa skirta korupcijos prevencijai Kupiškio rajono Savivaldybės institucijose, biudžetinėse įstaigose, viešosiose įstaigose, kurių steigėjai yra Savivaldybės taryba, Savivaldybės įmonėse ir akcinėse bendrovėse.

Kur galima korupcija

Programos projekte buvo numatyta, kad Savivaldybėje korupcija galima formuojant valstybės tarnautojų personalą, skiriant Savivaldybės įstaigų, įmonių, ar kitų organizacijų vadovus, įgyvendinant teisės aktais pavestas funkcijas ir išduodant piliečiams dokumentus, leidimus, licencijas, atliekant Savivaldybės nuosavybės teise priklausančio turto privatizavimo, nuomos, panaudos, ar kitas procedūras, rengiant ir priimant sprendimus, nustatant mokesčių lengvatas, organizuojant ir vykdant viešųjų pirkimų procedūras, rengiant ir tvirtinant teritorijų planavimo dokumentus, vykdant Statybos įstatyme, Teritorijų planavimo įstatyme ir kituose teisės aktuose numatytus reikalavimus, susijusius su statybomis ir remonto darbais, atliekant Savivaldybės įmonių ir įstaigų auditą, teikiant ir skiriant Savivaldybės gyventojams lengvatas, vykdant statybos ir remonto darbus, atliekant kitas viešojo administravimo ir paslaugų teikimo funkcijas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video