2024/09/23

Miesto jaunimas kurs žaliąją bendruomenę

Kupiškio mokiniai susibūrė į iniciatyvinę dešimties narių grupę, kuri nuo šiol burs jaunimą aplinkai gražinti ir žaliajai savivaldybei (bendruomenei) sukurti bei atstovaus rajonui tarptautiniuose renginiuose.

Ši veikla vykdoma siekiant įgyvendinati iš dalies Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos lėšomis finansuojamą projektą „Švaresnės aplinkos ir rekreacijai pritaikyto kraštovaizdžio kūrimas rytiniame Latvijos-Lietuvos pasienio regione/ Investicijos aplinkos gražinimui“. Pagrindinis šios idėjos iniciatorius – euroregiono „Ežerų kraštas“ Latvijos biuras. Projektas vienija 10 partnerių iš Latvijos ir Lietuvos.

Mūsų rajone šiai veiklai atstovauja Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Asta Visockienė. Anot jos, siūlomo projekto tikslas – Lietuvos ir Latvijos pasieniuose kurti švaresnes ir gražesnes bendruomenes. Vienas iš svarbių uždavinių – įtraukti į šią veiklą jaunimą.

Kupiškio jaunimas savo iniciatyvinę grupę subūrė praėjusį pirmadienį Savivaldybėje vykusiame susirinkime. Dešimt aktyvių moksleivių iš Kupiškio Lauryno Stuokos – Gucevičiaus gimnazijos bei Kupiškio Povilo Matulionio pagrindinės mokyklos susidomėjo idėja dešimt mėnesių dalyvauti įvairiose talkose, seminaruose bei susitikimuose.

Grupės veikloje dalyvauti sutiko Monika Stonkutė, Neringa Latvytė, Aušra Vaitiekūnaitė, Jonas Jurevičius, Austėja Lapienytė, Gabrielė Šimkevičiūtė, Karolis Vaitiekūnas, Aušra Mikoliūnaitė, Monika Štaubaitė, Lukas Kacinauskas. Jiems vadovaus Kupiškio rajono savivaldybės Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vyriausiasis specialistas Andrius Jurėnas.

„Aš seniai dalyvauju panašioje veikloje. Savo mokykloje esu gamtos būrelio „Atžalynas“ urėdė, domiuosi gamta, biologijos mokslu. Todėl mielai sutikau prisijungti prie šio projekto. Noriu padėti bendraminčiams talkose. Tikiuosi užmegzti įdomias pažintis ir susidraugauti su jaunimu iš Latvijos“, – apie savo lūkesčius „Kupiškėnų mintims“ sakė į iniciatyvinę grupę įsijungusi Monika Stonkutė.

Vienas pirmųjų iniciatyvinės grupės uždavinių – pakviesti savo draugus dalyvauti rašinių konkurse „Žalioji bendruomenė“. Savo darbus apie ekologines, gamtosaugines problemas, kur būtų pateikiami novatoriški jų sprendimo būdai bei pasiūlymai, kaip tapti žaliąja savivaldybe arba bendruomene, gali siųsti 16 – 25 metų Kupiškio rajono gyventojai. Rašiniai Kupiškio rajono savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyriuje laukiami iki kovo 16 dienos. Dviejų geriausių darbų autoriai bus apdovanoti atminimo dovanėlėmis, o jų kūriniai bus išspausdinti elektroniniame laikraštyje „Švaresnės ir žalesnės bendruomenės“ bei pristatyti projekto „Švaresnių ir žalesnių bendruomenių kūrimas Latvijos/Lietuvos rytiniuose pasienio regionuose/žaliosios investicijos“ renginiuose.

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video