2024/09/23

Ūkininko teisybės paieškos dėl šiukšlių mokesčio tęsiasi

Neseniai rašėme apie rajono Savivaldybės posėdyje svarstytą Alizavos kaimo ūkininko Virginijaus Bickaus prašymą atleisti jį nuo buitinių atliekų rinkliavos. Prašymo motyvas labai paprastas. Ūkininkas pats buitines atliekas pristato į Panevėžio regiono sąvartyną, nes taip jam yra daug pigiau nei siūlomos UAB „Kupiškio komunalininkas“ paslaugos. Deja, tokiam V. Bickaus prašymui nepritarė rajono Tarybos nariai ir jo nuo rinkliavos mokesčio už buitines atliekas neatleido.

Spaudoje parašius apie šį atvejį ir pateikus Savivaldybės administracijos direktoriaus nuomonę, ūkininkas su pluoštu dokumentų dar kartą apsilankė redakcijoje.

Neteisybė – žeidžia

V. Bickus sakė esąs labai nustebintas netiesos, kuri skambėjo iš Administracijos direktoriaus Ž. Aukštikalnio lūpų. „Buvo sakoma, kad Panevėžio regioninis sąvartynas priima ne visas buitines atliekas, – sakė V. Bickus. – Taip nėra – ten viskas yra priimama – ir stiklas, ir metalas, ir plastmasė, kitos atliekos. O aš jokių šiukšlių niekur neraugiu. Yra įstatymas, kuris nurodo, kiek laiko leidžiama kaupti buitines atliekas. Gyvenu kaime, todėl daržovių atliekos yra sunaudojamos gyvulių pašarui. Kaip galima teigti, kad iš Alizavos seniūno girdėjo, jog pas mane yra netvarka – vos ne sąvartynas, jeigu iš tiesų su seniūnu nekalbėjo. Susiradau seniūną ir pasiteiravau, kokių jis turi pretenzijų dėl mano gyvenamosios aplinkos. Seniūnas Antanas Alkauskas atsakė, kad su Ž. Aukštikalniu nekalbėjo ir man jokių priekaištų neturi“.

Pasak V. Bickaus, prie jo sodybos yra nemažai technikos, kuri priklauso ne jam vienam, todėl jis net kaimynų teiravosi, ar šie neturi kokių nors pretenzijų.

„Aš neturiu konteinerio ir jokiomis komunalininkų paslaugomis nesinaudoju, – dar kartą patvirtino V. Bickus. – Nežinau, kaip jiems paaiškinti, kad visas atliekas pats susitvarkau“.

Anot pašnekovo, kaime gyvendamas ir vos galą su galu sudurdamas žmogus iš savo ūkelio pajamų greitai nebegalės pragyventi. Jau pradėta kalbėti apie ateityje laukiančius naujus mokesčius – mašinų, namų. Dabar visur plačiai deklaruojama paslaugų pasirinkimo laisvė, netgi elektros tiekėją bus galima pasirinkti, o buitinių atliekų – ne. Tai įteisintas reketas gyventojų atžvilgiu. Jeigu kainos būtų realios, žmonės nesipiktintų ir naudotųsi tomis paslaugomis. Dabar tie penki litai kiekvienam šeimos asmeniui buitinių atliekų konteinerį padaro auksinį. Už mėnesį vienišas gyventojas moka penkis litus, o keturių asmenų šeima dvidešimt, nors konteinerių talpa ta pati.

Pašnekovas pateko į keblią situaciją. Nors buitines atliekas pats pristatė į sąvartyną, vis tiek privalo mokėti rinkliavos mokestį. Nesumokėjus, grasinama mokesčius dvigubinti. „Kol kas dar žmonės kaip gali, taip moka, bet kažin ar po pusmečio nepradės lankytis pas gyventojus antstoliai“, – samprotavo V. Bickus.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video