2024/09/23

Etnokultūra be etato – pasmerkta

Matydami etnokultūros saulėlydį Kupiškio krašte rajono kultūros specialistai iš paskutiniųjų stengiasi nepasiduoti. Tačiau vien noro ir gerų idėjų neužtenka, todėl nebe pirmus metus Savivaldybės atstovų prašoma įsteigti etnokultūros specialisto etatą prie Kultūros ir švietimo skyriaus, kuris galėtų koordinuoti šią veiklą. Valdžios atstovai tokią kultūrininkų iniciatyvą vertina pesimistiškai.

Etnokultūra mokyklose

Diskusijos dėl etnokultūros specialisto etato mūsų rajone kilo antradienį vykusiame rajono etnokultūros tarybos susirinkime. Čia susirinkę rajono kultūros ir švietimo darbuotojai turėjo numatyti ateinančių metų veiklos prioritetus ir svarbiausius darbus. Vienas jų – sustiprinti etnokultūros dėstymą rajono mokyklose. Mat iki šiol tik trys švietimo įstaigos organizavo tokią veiklą.

„Viena aktualiausių šių dienų etnokultūros problemų – minimalus jos dėstymas mūsų mokiniams. Šio dalyko dabar mokoma tik Salamiesčio, Skapiškio ir Antašavos mokyklose. Taip pat liūdna, kad nyksta folkloro ansambliai, ypač vaikų“, – kalbėjo etnokultūros tarybos pirmininkė Kristina Varnauskaitė.

Tačiau šios specialistės teigimu, Švietimo ir mokslo ministerija 2009 metais išleido nutarimą, numatantį, kad ateityje etnokultūra būtų pasirenkamas mokomasis dalykas. Šiuo tikslu mūsų mokyklos jau išsirinko už etnokultūrą atsakingus asmenis. Jie ateityje turėtų aktyviau užsiimti tokia veikla.

Etatui – ne laikas

Tačiau didžiausiu etninės kultūros išsaugojimo sopuliu mūsų specialistai laiko tai, kad Kupiškio rajone dar nėra vieno už visą šią sritį atsakingo specialisto. Jau nebe pirmus metus etnokultūros taryba prašo Savivaldybės įsteigti etninės kultūros specialisto etatą prie Kultūros ir švietimo skyriaus. Tokį gelbėjimosi ratą numato ir įstatymai.

„Jau pradėjome rengti nematerialaus rajono paveldo sąvadą, kuris, tiesą sakant, visuomeninėmis jėgomis beveik neįgyvendinamas. Mes nesugebėjome surinkti netgi pradinio rajono sąvado, nes už dyką niekas nenori dirbti“, – pabrėžė rajono etnokultūros tarybos pirmininkės pavaduotoja etnografė Alma Pustovaitienė.

Be to, pasak specialistės, sunkiai juda ir kiti etnokultūros projektai. Visi ledai, anot jos, pajudėtų, jei tik atsirastų atsakingas asmuo, už tokį darbą gaunantis atlyginimą.

Tačiau susirinkime dalyvavęs Kupiškio rajono savivaldybės Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas Rimantas Jocius tokius lūkesčius sunkmečio sąlygomis pavadino bevaisiais: „Prašyti papildomo etato jūs galite. Bet patikėkite, jei Kultūros ir švietimo skyriuje liko tik keturi specialistai ir dar svarstoma šį skaičių mažinti, tai kalbos apie dar vieną etatą – tikras absurdas“.

Pasak R. Jociaus, etnokultūros etato būtinybe mūsų rajone abejojama jau seniai. Dar prieš kelerius metus toks etatas buvo išsaugotas jį atidavus Kupiškio etnografijos muziejui. Tačiau šiandien apie naują etatą net nebegalvojama.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video