2024/09/23

Ginant viešąjį interesą pradėti ikiteisminiai tyrimai

Jau ne kartą spaudoje buvo rašyta apie nenuilstamų teisybės ieškotojų – rajono Savivaldybės Tarybos nario Dangirdo Mikšio ir Kupiškio miesto gyventojo Virginijaus Sankausko kelius ginant viešąjį interesą.

Minėti asmenys surengė spaudos konferenciją, kurioje pristatė savo veiklos rezultatus. Nors jau ne kartą ginant viešąjį interesą dėl Kupiškio marių pakrančių buvo kreiptasi į Lietuvos Respublikos (LR) Generalinę prokuratūrą, Prezidentą Valdą Adamkų, ir iki šiol sulaukta atsakymų, kad dėl skunduose minimų faktų nėra pagrindo pradėti ikiteisminį tyrimą, vyrai nenuleido rankų. Dabar gauti raštai jau nebėra tokie abstraktūs, ir abu skundų rašytojai tikisi, kad viskas pakryps kita linkme.

Prezidentūra pagyrė

Šių metų pradžioje D. Mikšys kreipėsi į LR Prezidentę Dalią Grybauskaitę su pareiškimu norėdamas apginti viešąjį interesą. Pareiškimas ne toks jau ir trumpas – septynių punktų.

„Pastaruoju metu fiktyvūs ūkininkai nesilaikydami elementarių moralės normų ant senųjų pėsčiųjų takelių stato gyvenamuosius namus. Nusikalstamos veiklos pradininkas yra buvęs rajono vyr. architektas Vidmantas Buzas, kuris gyvenamojo namo statyba užblokavo pradėtą tiesti pėsčiųjų taką. Pagrindinė Aukštupėnų poilsiavietė – taip pat privatizuota. Nebėra erdvės įrengti nedidelei sporto aikštelei – iki šiol krepšinio stovai stovi automobilių stovėjimo aikštelėje. Savivaldybės valdžia niekaip nesugeba kitur jų pastatyti. Senieji takeliai apstatyti gyvenamaisiais namais. Vešiesiems interesams ir natūraliai gamtai plėtoti telieka tik vadinamasis Uošvės liežuvis ir Palėvenės sala. Vienintelį trumpą kelią palei Paketurių kaimo pakrantę seniūnas Julius Vytautas Semėnas panaudojo saviems interesams – įvažiavimui į savo sodybą. Gyvenamųjų namų statybos vykdomos neparengus Kupiškio rajono bendrojo plano, nėra specialiųjų planų, sunaikinti projektai tiesti dviračių takus, meluojant, kad statybos yra vykdomos grąžinant ūkininkams žemes. Čia namus stato ne tikrieji tų žemių šeimininkai, o asmenys, iš kitur atsikėlę ar pirkę žemes. Manome, kad šiai nusikalstamai veiklai aktyviai atstovauja žemėtvarkininkė Marija Bidlauskienė, Kupiškio seniūnijos seniūnas Julius Vytautas Semėnas, rajono meras Jonas Jarutis, rajono vyr. architektė Euchrida Sipavičienė, savivaldybės kontrolierės Vilmos Mažeikienės šeima, – rašoma Prezidentei skirtame rašte. – Sužlugus galimybei prie Kupiškio marių tiesti viešuosius takelius, Kupiškio Savivaldybės administracija pavėluotai bando parengti bendrąjį planą. Bandoma paimtas žemes įteisinti. Pagal Vyriausybės nutarimą, Kupiškio rajono bendrąjį planą Savivaldybė turėjo patvirtinti iki 2007 metų. Per tą laiką labai intensyviai vyko ir vyksta įvairios statybos – vienos legaliai, pagal įstatymą, o kitos kažkuo prisidengiant. Gražiausiose Kupiškio marių vietose atimama galimybė žmonėms prieiti prie Kupiškio marių“.

Netrukus skundo autoriai gavo iš Prezidentūros atsakymą, kad su kreipimusi „Dėl galimai nusikalstamų Kupiškio rajono Savivaldybės administracijos bei kitų institucijos pareigūnų veiksmų“ susipažino LR Prezidentės patarėja. Pareiškimas pakartotinai pagal kompetenciją perduotas LR Generalinei prokuratūrai.

„Dėkodami už pareikštą nuomonę vienareikšmiai pritariame išsakytai minčiai, kad ginti savo valstybę yra pilietinė pareiga ir teisė“, – rašoma atsakyme iš LR Prezidentūros.

Pradėjo ikiteisminį tyrimą

Po šio pareiškimo ir atsakymo iš Prezidentūros, D. Mikšys ir V. Sankauskas sulaukė rašto iš LR Generalinės prokuratūros, kad iš Prezidentūros yra jiems persiųstas pareiškimas „Dėl galimai nusikalstamų savivaldybės administracijos pareigūnų veiksmų“. Anksčiau Kupiškio rajono apylinkės prokuratūrai buvo persiųstas nagrinėti analogiškas pareiškimas. Dabar prašoma apie priimtus sprendimus pranešti pareiškėjams ir informuoti Generalinę prokuratūrą.

Dar vienas raštas atėjo iš Kupiškio rajono apylinkės prokuratūros. Prokurorė Aušra Vingilė susipažinusi su skundu „Dėl Kupiškio rajono mero aplinkos nusikalstamos veikos vykdymo, dėl neteisėtų statybų, dėl Kupiškio seniūnijos seniūno J. V. Semėno veiksmų“ informavo, kad dėl Kupiškio rajono mero ir jo pavaduotojo bei administracijos direktoriaus galimų nusikalstamų veiksmų jau yra pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR Baudžiamojo kodekso 228 straipsnio 1dalį (piktnaudžiavimas tarnybine padėtimi arba įgaliojimų viršinimas) ir 300 straipsnio (dokumento suklastojimas ar disponavimas suklastotu dokumentu) 1 dalį. Šį ikiteisminį tyrimą atlieka Kėdainių rajono apylinkės prokuratūra. Atliekant ikiteisminį tyrimą yra renkami visi duomenys siekiant išsiaiškinti, ar buvo padaryta nusikalstama veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video