2024/09/23

Prasidėjo žygis dėl priedų prie tarnybinio atlyginimo skyrimo teisėtumo

Sausio 28 dieną vyko rajono Tarybos posėdis, kuriame buvo svarstomas klausimas dėl priedų nustatymo prie tarnybinio atlyginimo kai kurių rajono biudžetinių įstaigų vadovams. Buvo priimtas sprendimas skirti 35 proc. tarnybinio atlyginimo dydžio personalinį priedą Kupiškio etnografijos muziejaus, rajono Savivaldybės viešosios bibliotekos, Kupiškio kultūros centro, Kupiškio jaunimo centro direktoriams, o rajono Savivaldybės priešgaisrinės tarnybos direktoriui – 50 proc. tarnybinio atlyginimo dydžio personalinį priedą nuo 2010 m. vasario 1 d. iki 2010 m. gruodžio 31 d. įskaitytinai.

Tokia šių vadovų atlyginimų struktūra yra jau ne vieneri metai.

Nors klausimas dėl priedų skyrimo buvo svarstomas rajono Tarybos kultūros, švietimo, sporto ir teisėsaugos komitete ir buvo prieita nuomonės nepritarti tokių priedų skyrimui, rajono Tarybos posėdyje į tai nebuvo atsižvelgta.

Į komiteto nuomonę neįsiklausyta

Šio komiteto pirmininko pavaduotojo Dangirdo Mikšio nuomone, rajono Tarybai pirmininkavęs mero pavaduotojas Aidas Mikėnas pažeidė Kupiškio rajono Savivaldybės veiklos reglamentą. D. Mikšys kreipėsi į Kupiškio rajono savivaldybės politikų etikos komisiją, nes galėjo būti pažeisti politiko etikos taisyklių pavyzdingumo, sąžiningumo, atsakingumo principai. Šis kreipimasis Etikos komisijai buvo pateiktas sausio 28 dieną.

Dėl to paties atvejo su pareiškimu buvo kreiptasi ir į Panevėžio apskrities Vyriausybės atstovą Leoną Alesionką, Prašoma ištirti, ar nebuvo pažeistas 2009 metų rugpjūčio 19 d. Vyriausybės nutarimas ir Kupiškio rajono Savivaldybės veiklos reglamentas.

„Manau, kad buvo priimti sprendimai pažeidžiant minėtus dokumentus, – sakė D. Mikšys. – Kyla, klausimas, kam tada iš viso reikalingas Kultūros, švietimo, sporto ir teisėsaugos komitetas, jeigu į jo rekomendacijas neatsižvelgiama. Priedai skiriami tų sričių vadovams, kurias kuruoja šis komitetas. Jame buvo pareikšta vieninga nuomonė nepritarti priedų skyrimui – tai dar kartą pakartota Tarybos posėdžio metu. Deja, į tai nereaguota, viskas praleista pro ausis“.

Pasak D. Mikšio, minėtų įstaigų direktorių prašymo motyvai, kodėl jiems reikia skirti priedus prie tarnybinių atlyginimų, yra gana formalūs: daug dirba po darbo, neterminuota darbo diena – viršvalandžiai, po darbo rašo projektus ir pan.

„Paskaičius tokius pareiškimus kyla klausimas, ką tada tų įstaigų vadovai dirba darbo metu, – klausė D. Mikšys. – O priedo vidurkis ne toks jau ir mažas – apie 800 Lt. Ar tokiu sunkiu metu tikrai reikia skirti priedus vadovams, kurių darbo rezultatai ne kartą kėlė abejonių“.

Tikimasi, kad į šiuos rajono Tarybos nario pateiktus pareiškimus bus sulaukta išsamių atsakymų iš rajono Savivaldybės etikos komisijos ir Vyriausybės atstovo L. Alesionkos.

Priedų aritmetika

Nors šiemet minėtų biudžetinių įstaigų vadovams skirtas priedas šiek tiek mažesnis, daugeliui gyventojų tai primena puotą maro metu. Tačiau Vyriausybė jau svarsto galimybę ateityje tokius pinigus mokėti tik tam tikrų rezultatų darbe pasiekusiems asmenims.

Kol kas priedai prie atlyginimo skiriami tik atsižvelgiant į biudžetinių įstaigų vadovų darbo krūvį. Šiais metais papildomai pinigų gaus penki rajono direktoriai: Kupiškio etnografijos muziejaus vadovė Violeta Aleknienė, kultūros centro direktorius Rapolas Lukoševičius, jaunimo centro direktorė Gaila Matulytė, Kupiškio viešosios bibliotekos direktorė Daiva Bubulienė ir Kupiškio rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos direktorius Algirdas Bočiulis. Pastarajam kas mėnesį prie atlyginimo bus mokamas net 50 procentų priedas, nes jis neturi pavaduotojo ir dirba didžiuliu krūviu. Šis vadovas kas mėnesį neatskaičius mokesčių turėtų gauti 2836 Lt.

Likusiųjų direktorių, kurie gaus padidintą atlyginimą, priedai siekia 35 procentus. Juos pridėjus V. Aleknienė neatskaičius mokesčių gaus 2849 Lt, G. Matulytė – 2635 Lt, D. Bubulienė – 2849 Lt ir R. Lukoševičius – 3129 Lt.

„Priedus gauti gali kultūros, socialinių įstaigų, priešgaisrinės tarnybos vadovai. Tam tikslui yra nustatytos atitinkamų sričių ministrų ribos, į kurias atsižvelgdama rajono Taryba nustato, kiek kuriam direktoriui skirti pinigų. Švietimo įstaigų vadovams priedus paskirti esu įpareigotas aš“, – „Kupiškėnų mintims“ sakė Kupiškio rajono savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis.

Nuo praėjusių metų algos su priedais visiems minėtiems įstaigų vadovams, pasak pašnekovo, sumažėjo apie 130 -150 litų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ, Rytis UŽUSIENIS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video