2024/09/23

Kelias slidus! O gal kaip nors?

Ketvirtadienis buvo, ko gero, juodžiausia diena tiems, kurie turėjo reikalų Subačiuje. Čia per keletą valandų dėl slidžios kelio dangos į šalikeles nuslydo ne vienas automobilis. Žmonių pagalbos skambučiai nuvalyti stipriai provėžuotus kelius ir juos pabarstyti nebuvo išgirsti. Tik dienai baigiantis Kupiškio kelių tarnybos atsiųsta technika bandė kažką daryti, nors po jos darbo pokyčių nebuvo – provėžos liko, kelias slidus.

Slydo viena po kitos

Iš kurios pusės ratuotas žmogus benorėtų patekti į Subačių, vairuotojo visur laukia ekstremalūs išbandymai. Dėl gilių provėžų automobiliams prasilenkiant kyla didelė susidūrimo grėsmė arba, geriausiu atveju, kelionės pabaiga griovyje. Nepabarstytos ir nevalytos įkalnės. Prie kavinės „Vėjelis“ yra nedidelis kalnelis, į kurį užvažiuoti ne kiekvienam pavyksta.

Laidojimo paslaugas teikiančios firmos savininkė Irena Skorupskienė ketvirtadienį tik laimingo atsitiktinumo dėka išvengė didesnių nuostolių. Jos vairuojama mašina nuslydo į šalikelę. „Negalima prisidengus sunkmečiu ir taupymu rizikuoti žmonių gyvybėmis, – piktinosi vairuotoja. – Negi toks tuščias biudžetas, kad net nėra už ką nuvalyti ir pabarstyti pavojingiausių vietų“.

Netilo ir redakcijos telefonai. „Jau nebežinau, kur kreiptis ir kam skambinti. Matyt, seniūnijai ir kelininkams migla ant akių užkrito, jeigu nemato, kas darosi keliuose, – piktinosi Subačiaus seniūnijos gyventojas J. M. – Kiek beskambintume, beprašytume nuvalyti provėžas, išgirstame atsakymą, kad pažiūrės, ar tikrai taip blogai. Rizikuojama ne tik suaugusiųjų, bet ir vaikų gyvybėmis – kas atsakys, jeigu mokyklinis autobusiukas nuslys nuo kelio?“

Daro, kiek gali

Apie susidariusią situaciją pranešus Subačiaus seniūnui Vidmantui Paliuliui, išgirdome atsakymą, kad minimos kelio atkarpos priklauso ne seniūnijai, o Kupiškio kelių tarnybai. „Seniūnija neturi technikos keliams valyti, todėl reikalui esant samdome įmones arba ūkininkus, – sakė seniūnas. – Aš pats dažnai apvažiuoju seniūnijos kelius ir žinau jų būklę. Šiais metais dar nevalėme kelių, nes juos nuvalius, jeigu vėl pasnigtų ar papustytų, būtų dar blogiau“. Pasak V. Paliulio, su kelininkais irgi kol kas nelabai buvo reikalo bendrauti, nes patys žmonės tiesiogiai jiems pasiskambina.

Dėl pinigų stygiaus, kiek įmanoma, stengiasi taupyti ir kitos seniūnijos. „Žmonės dar pripratę, kad kiekvienas šunkelis būtų nuvalytas, kaip turi būti, – sakė Noriūnų seniūnas Algirdas Navickas. – Nepagalvojama, kad kuo daugiau pinigų sunaudosime kelių valymui, tuo mažiau jų liks kitiems priežiūros darbams“. Noriūnų seniūnijoje po truputį keliai valomi. Pirmenybė teikiama tiems, kur yra didesnis judėjimas, į mokyklas vežami mokiniai. Pasak seniūno, skubos atveju yra galimybė operatyviai nuvalyti kelią, žmonės žino jo telefono numerį ir gali skambinti bet kada.

Padės ugniagesiai

„Net kai buvo turtingesnis biudžetas ir turėjome daugiau pinigų, žiemos metu kelių į vienkiemius niekada nevalėme, – sakė Šimonių seniūnas Algirdas Kairys. – Seniūnijai priklausantys keliai nėra labai provėžuoti. Dėl nevalytų ar prastai prižiūrimų kelių nebuvo nė vieno nusiskundimo“.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video