2024/09/23

Vaiko pinigams – naujos žirklės

Keičiasi išmokų už vaikus mokėjimo tvarka. Nuo šiol kurį laiką šiuos pinigus gaus tik skurdžiausiai gyvenančios šeimos.

Apkarpė išmokas

Praėjusių metų gruodžio mėnesį patvirtintas Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinasis įstatymas. Įsigalioja nauja pinigų už vaikus gavimo tvarka mažamečius, mokyklinio amžiaus vaikus auginančioms ir daugiavaikėms šeimoms.

97 litų išmokos vaikams nuo gimimo iki 3 metų buvo mokamos visoms šeimoms iki 2010 metų. Tačiau nuo šiol jas gaus tik mažylius iki 2 metų auginančios motinos. Be to, į šių pašalpų gavėjų sąrašą nebepateks ir daugiau kaip 525 litų motinystės pašalpą iš „Sodros“ gaunančios mamos.

Taip pat apkarpomos ir 52 litų išmokos už vaikus nuo 2 iki 7 metų. Anksčiau šie pinigai mokėti šeimoms, kurių pajamos per mėnesį vienam asmeniui nebuvo didesnės nei 1 050 litų. Dabar šios pajamos negalės būti didesnės nei 525 litai vienam šeimos nariui.

Išmokų už vaikus „karpymas“ šįkart palies ir daugiavaikes šeimas. Jei anksčiau po 97 litus gauta už visus tokių šeimų vaikus iki 24 metų, tai dabar 52 litų pašalpa bus mokami tik už nepilnamečius. Daugiavaikėms šeimoms taip pat bus taikomos ribotos 525 litų pajamos vienam šeimos nariui. To anksčiau nebuvo.

Kam labiausiai reikia

Išmokos už vaikus pagal senąją tvarką paskutinį kartą išmokėtos šių metų sausio mėnesio pradžioje. Tačiau kitą mėnesį jas gaus tik iš naujo savo prašymus pateikusios ir laikinojo įstatymo reikalavimus atitinkančios šeimos. Kiek tokių gavėjų gali likti mūsų rajone, Kupiškio rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vyr. specialistė Stanislava Bartusevičienė negalėjo prognozuoti.

Tačiau šis skaičius, anot jos, bus žymiai mažesnis nei iki šiol.

„Einama prie to, kad vaiko išmokas gautų tik tos šeimos, kurioms tikrai jų reikia. Jei kaime gyvenanti šeima turi gyvulių, parduoda pieną, grūdus, išmoką ji vargu ar gaus. Vaiko pinigų mokėjimo žirklės tapo labai mažos. Tačiau šis įstatymas – laikinas, ir tikimės, kad pagerėjus gyvenimo sąlygoms tvarka dar keisis“, – sakė S. Bartusevičienė.

Be to, pašnekovė pridūrė, kad sunkiai besiverčiančios šeimos gali prašyti socialinės pašalpos. Ji, pasak specialistės, dabar šiek tiek padidinta.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Rytis UŽUSIENIS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video