2024/05/18

Stirniškių piliakalnio dvasia įkvėpė geriems darbams

Pasirodo, net ir sunkiausiu metu, kai pačios gražiausios iniciatyvos dažniausiai žlunga dėl lėšų trūkumo, gali būti išimčių. Tokias išimtis sukuria ne kas kita, o patys žmonės, bendruomenės, tie, kuriems nepakanka vien padejavimų, kad gyventi sunku.

Stirniškių piliakalnis pamažu atgyja naujam gyvenimui. Subačiaus bendruomenės ir seniūnijos bendradarbiavimo dėka, ši vietovė pasikeitė neatpažįstamai.

Darbo netrūko

Pasak Subačiaus seniūnijos seniūno Vidmanto Paliulio, mintis sutvarkyti piliakalnį krebždėjo jau seniai. Ne kartą ir paminklosaugininkas Vincas Dičkus užsimindavo, jog būtų gerai, kad ši vietovė vėl atgimtų ir taptų žmonių susibūrimo vieta.

Nors ant Stirniškių piliakalnio jau ne vienerius metus minint lygiadienį ir Baltų vienybės dieną degė laužai bei skambėjo dainos, tačiau ant jo užkopti buvo galima tik iš vienos pusės – einant per gyventojo kiemą. Visur kitur augo menkaverčiai medžiai ir krūmai, pro kuriuos vargiai kas galėjo prasibrauti.

Todėl šį pavasarį pulkelis Subačiaus bendruomenės vyrų turėjo iš peties su pjūklais ir kirviais pasidarbuoti švarindami nuo brūzgynų piliakalnio prieigas. Neatsiliko ir Subačiaus gimnazijos mokiniai, vėliau taip pat prisidėję prie tvarkymo darbų. Taip po kelių talkų piliakalnis pamažu tapo gražesnis, beliko tik sugalvoti, kaip padaryti, kad, nedarkant bendro vaizdo ir nekasinėjant, žmonės galėtų patogiau ant jo užlipti.

Nutarta, kad iš aplink jį augusių drebulių bus išpjautos lentos ir panaudotos laiptams daryti. „Tų drebulių neužteko, todėl dar buvo nupjauti du topoliai, augę prie kelio į Stirniškius ir trukdę eismui. Jie taip pat virto statybine medžiaga. Subačiaus bendruomenė skyrė pinigų medienai išpjauti“, – pasakojo V. Paliulis.

Pamažu per upelį, tekantį prie piliakalnio, atsirado tiltelis, vėliau ir mediniai laiptai į piliakalnį. Užlipus ant piliakalnio, apylinkes galima apžvelgti iš sumeistrautos apžvalgos aikštelės.

Dabar vykstant renginiams ant piliakalnio žmonės galės užlipti patogiais laiptais ir nebereikės eiti per privačią teritoriją.

Planų daug

„Tikimės, kad sutvarkytas Stirniškių piliakalnis taps įvairių renginių vieta, – sakė V. Paliulis. – Ateityje čia planuojame pastatyti tris betonines statulas – valstiečio, valstietės ir kareivio, simbolizuojančių senus laikus. Statulos, nudažytos fosforiniais dažais, sutemus turėtų šviesti iš toli“.

Įgyvendinus šiuos sumanymus liks tik prižiūrėti piliakalnį ir tikėtis, kad atgijęs naujam gyvenimui šis istorijos paminklas nebebus pamirštas.

Kad Subačiuje yra aktyvi vietos bendruomenė, liudija ir tas faktas, jog ji, iš AB „Lietuvos geležinkeliai“ gavusi buvusį depo pastatą, ėmėsi įgyvendinti dar vieną sumanymą. Šiose patalpose planuojama atgaivinti senuosius amatus. Čia tikimasi įkurti keramikos meistrus ir kalvius. Nors pirmasis bandymas ir nepavyko – šiam sumanymui parengtas projektas buvo atmestas, tačiau rankų nenuleidžiama ir tikimasi, jog antras kartas bus laimingesnis. Dabar ten renkasi jaunimas, kuris nori įsirengti vietą, kur galės sportuoti.

Savo darbais ir iniciatyvomis subatėnai yra geras pavyzdys kitoms bendruomenėms, jog reikia ne dejuoti, kad sunkūs laikai, o imti pjūklą, grėblius ir patiems gražinti aplinką, kur gyveni.

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video