2024/05/18

Seniūnaičių rinkimai rajone – nepopuliarūs

Seniūnaičių rinkimai mūsų rajone vis dar sunkiai juda į priekį. Kol kas išrinkti tik trys tokie seniūnų pagalbininkai Noriūnų, Kupiškio ir Skapiškio seniūnijose. Tuo tarpu kitur seniūnaičių rinkimai baigiasi nė neprasidėję – vienur jie atšaukti dėl gripo epidemijos, kitur – nesulaukta gyventojų dėmesio. Šiuo valstybės sumanymu netiki ir patys seniūnai.

Rinkimai neįvyko

Pirmieji seniūnaičių rinkimai mūsų rajone turėjo įvykti dar prieš mėnesį. Tačiau tuomet nė vienoje seniūnaitijoje nesusirinko reikalingas rinkėjų skaičius. Tikėtasi, kad bent jau iš antro karto pavyks išjudinti abejingus rajono gyventojus ir išrinkti seniūnaičius.

Tačiau ir antrieji rinkimai kol kas nėra sėkmingi – išrinkti tik trys seniūnaičiai Noriūnų, Skapiškio ir Kupiškio seniūnijose. Laimutė Juknevičienė vadovaus Palėvenės, Zita Kaušakienė – Uoginių ir Vilius Vadapolas Kreipšių seniūnaitijai.

Kitose seniūnijose organizuoti rinkimai iš viso neįvyko. Alizava ir Šimonys juos atšaukė dėl gripo epidemijos, o Subačiaus seniūnijoje nesusirinko žmonės. Čia savaitgalį Lukonių seniūnaitija turėjo išsirinkti savo atstovą.

„Nieko nebuvo – į rinkimus nesusirinko žmonės ir neatsirado kandidatų į seniūnaičio pareigas. O kas ir norės tokį darbą dirbti už dyką? Pats nesiruošiu ieškoti seniūnaičio – dabar ne socializmo laikai, kad liepčiau dirbti iš idėjos. Bandžiau keliems žmonėms užsiminti apie tokį pasiūlymą, bet likau nesuprastas, – kalbėjo Subačiaus seniūnas Vidmantas Paliulis, – Na, bet toks įstatymas ir turim jį vykdyti – rinkimus organizuosime tol, kol ką nors išrinksime“.

Nepritaria

Subačiaus seniūnijoje ateityje turės dirbti šeši seniūnaičiai. Trys iš jų vadovaus aplinkinių kaimų gyventojams (Lukonyse, Subačiaus miestelyje ir Valakuose). Dar tiek pat seniūno pagalbininkų darbuosis pačiame Subačiuje, pasiskirstę tam tikras šio miestelio gatves.

„Suprasčiau, jei seniūnaitijas kurtų mieste, kur gyvena 20 tūkst. gyventojų. O čia vos 2,5 tūkst. žmonių, pusė jų jau į užsienį išvažinėjo – nebebus kam ir vadovauti toms seniūnaitijoms. O kaimuose paprastai visus aktualius vietos žmonėms reikalus sprendžia tų kaimų bendruomenės. Apskritai, mano galva, šis sumanymas – kaip šuniui penkta koja. Nuo pat pradžių tam priešinuosi ir dabar nepritariu“, – savo poziciją aiškiai išsakė pašnekovas.

Pasak seniūno, tokiai valdžios idėjai nepritaria ir seniūnijos gyventojai. Savo priešiškumą, anot jo, žmonės parodė neidami į seniūnaičio rinkimus: „Jei šiek tiek anksčiau būtų išėjęs toks įstatymas, gal žmonių pritarimo ir būtume sulaukę. Bet dabar, kai pensijos karpomos, žmonės vos galą su galu suduria, – seniūnaičių rinkimai jiems mažiausiai rūpi“.

Be to, V. Paliulio teigimu, gyventojams dažnai atrodo, kad renkant savo seniūnaitijos atstovus tik dar labiau plečiamas valdžios aparatas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video