2024/05/18

Daugiabučiams numatomas kaupiamasis fondas

Nuo kitų metų visų daugiabučių namų gyventojams gali tekti rinkti kaupiamąjį mokestį remonto darbams. Nors daugelyje tokių namų jau seniai įvestos panašios rinkliavos, jos vyko laisvai – esant sunkesniam laikotarpiui mokesčių rinkimą buvo galima atidėti. Jei Aplinkos ministerija palaimins kaupiamojo fondo idėją, tai bus privaloma.

Jau renka

Naujajam daugiabučių namų mokesčiui tereikia aplinkos ministro Gedimino Kazlausko įsakymo. O tam jokių kliūčių kol kas nėra. Todėl nuo kitų metų kelis centus už kvadratinį gyvenamojo ploto metrą siekiantis mokestis jau gali būti privalomas. Šias lėšas daugiabučių namų gyventojai galės panaudoti įvairiems remonto darbams: stogui, kanalizacijai ar šildymo sistemai tvarkyti.

118 daugiabučių namų Kupiškyje administruojanti UAB „Kupiškio komunalininkas“ jau seniai yra įvedusi panašų kaupiamąjį mokestį. Gyventojai čia namo remontui kas mėnesį skiria po 60 centų už kvadratinį savo buto ploto metrą.

Tačiau, pasak šios bendrovės direktoriaus Rimanto Stundžio, surenkama suma nėra tokia didelė, kad būtų galima atlikti visus reikalingus darbus. Jų pakanka tik smulkiam remontui.

„Jei name – 20 butų, tai čia surenkama apie 450 litų per mėnesį. Ką gali padaryti už tokius pinigus, jei vien boileriui išplauti reikia 500 litų, o visai šildymo sistemai – 1000 litų. Ir tai darome kasmet. O kur dar kiti darbai – pastaruoju metu nuolat prireikia santechnikų pagalbos „, – kalbėjo R. Stundys.

Didiesiems remonto darbams šio mokesčio, pasak pašnekovo, nepakanka.

Anot jo, dabar Kupiškyje yra 80 procentų daugiabučių namų, kuriems reikia remontuoti stogus. Šiems darbams atlikti, paprastai, renkami papildomi gyventojų pinigai.

Našta kiek palengvės

Ministerijos siūlomas kaupiamasis fondas bendrovės darbo nepakeistų, tačiau, pasak R. Stundžio, šis mokestis įvestų tam tikro aiškumo. Žmonės, anot jo, nebežiūrėtų į namo administratorių, kaip į pinigų prašinėtoją – viskas būtų privaloma.

Dabar, direktoriaus teigimu, gyventojai nuolat ieško priekabių dėl jo vadovaujamos bendrovės išlaidų.

„Į mūsų organizuojamus susirinkimus ateina vos 3 procentai žmonių, o paskui visi skundžiasi, kur mes padedame surinktus pinigus“, – piktinosi pašnekovas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Rytis UŽUSIENIS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video