2024/05/18

Vaikų pinigus reikės grąžinti

Daugiau nei pusšimčiui mūsų rajono šeimų gresia patekti į valstybės plėšikų gretas. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija šalies savivaldybėms išsiuntinėjo sąrašus, kuriuose surašyti gyventojai, įtariami nuo šių metų kovo mėnesio neteisėtai gavę 52 litų išmokas už vaikus. Jei Vyriausybės įtarimai pasitvirtins, nesąžiningoms šeimoms teks grąžinti pinigus.

Išmokos už vieną ar du vaikus, kurių amžius siekia nuo 3 iki 18 metų, mokamos nuo praėjusių metų pradžios. Tačiau nuo šių metų kovo mėnesio keitėsi tvarka ir į šią pašalpą pretenduoti galėjo ne daugiau kaip 1050 litų pajamų per mėnesį vienam šeimos asmeniui gaunantys gyventojai.

Vaiko pinigus mūsų rajone dabar gauna 1281 šeima. Tačiau šį mėnesį net 189 išmokų laikinai sustabdytos – įtariama, kad jos už antrąjį šių metų ketvirtį išmokėtos neteisėtai. Mat Valstybinei mokesčių inspekcijai pateikus duomenis apie gyventojų metines pajamas, Socialinė apsaugos ir darbo ministerija nepatingėjo atlikti reviziją ir nustatė, kad dalis šalies gyventojų viršijo išmokai leistinas pajamas.

Mūsų rajono gyventojai, patekę į juoduosius ministerijos sąrašus, šiuo metu tikrinami Kupiškio rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriuje. Čia dirbantys specialistai jau išsiuntinėjo įtariamiesiems kvietimus, raginančius įrodyti, kad jų pajamos atitinka nustatytus reikalavimus. Priešingu atveju – išmokos bus sustabdytos ir žmonės privalės grąžinti neteisėtai jiems sumokėtus pinigus. Nepanorusiųjų skolos atiduoti gražiuoju laukia netgi teismas.

„Po truputį sulaukiame žmonių, ateinančių išsiaiškinti susidariusios situacijos. Dauguma jų jau pripažino savo klaidas ir sutiko grąžinti pinigus. Tačiau nemažai klientų labai pyksta dėl šių nesklandumų. Jiems atrodo, kad mes – dėl visko kalti. Tačiau Socialinės paramos skyriaus specialistai tik vykdo nustatytą tvarką“, – teigė Kupiškio rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Laima Bartulienė.

O vaikų pinigų mokėjimo tvarka, pasak specialistės, iš tikrųjų nėra tobula.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Rytis UŽUSIENIS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video