2024/05/05

Šventes koreguoja krizė ir epidemija

Skolose skęstanti rajono Savivaldybė šias Kalėdas siūlo švęsti pagal krizinį variantą. Per daug neišlaidaujant nuspręsta iš tamsiausių sandėliukų ištraukti senas, vos beveikiančias girliandas ir kadaise mokinių gamintus kalėdinius žaisliukus. Tačiau ne viskas taip blogai – pirmą kartą kupiškėnai savo miesto aikštėje galės grožėtis gyva Kalėdine eglute. Tiesa, ir šį sprendimą nulėmė ne meilė gamtai, o tas pats taupumas.

Krizinis variantas

Artėjant didžiosioms žiemos šventėms valdžia jau planuoja kalėdinę miesto puošybą. Šiam tikslui skirta vos 7 tūkst. litų – tai perpus mažiau nei būdavo ankstesniais metais. Todėl ir kažkokio išskirtinumo laukti neverta.

Už atseikėtą sumą pinigų planuojama apmokėti tik pačius puošimo darbus. Naujų dekoravimo priemonių įsigyti Savivaldybė šiemet neplanuoja.

„Šioms šventėms pasirinkome krizinį variantą – papuošime eglę aikštėje ir dar kelis medžius. Naujų papuošalų nepirksime – naudosime tas pačias girliandas. Nors dalis jų jau nusidėvėjo nuo šalčio ir druskų, kitos pirktos prieš dešimt metų. Žaisliukus turime dar mokinių darytus“, – apie skurdoką miesto puošybą kalbėjo Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis. Pasak jo, ir šiemet girliandomis bus papuošta miesto pradžioje esanti žiedinė sankryža. Tačiau čia kalėdinės švieselės įsižiebs gerokai vėliau nei centre.

Eglei – paskutinės šventės

Kalėdinės eglutės įžiebimas Lauryno Stuokos-Gucevičiaus aikštėje planuojamas gruodžio 4 dieną. Skirtingai nei ankstesniais metais, pagrindinės miesto puošmenos šiemet nebus ieškoma miške. Pirmą kartą bus puošiama aikštėje, ties „Sodros“ pastatu, auganti eglė.

Tačiau ne gamtos apsaugos tikslu priimtas toks sprendimas – kitąmet šios eglės gali visai nebelikti. Mat planuojama, kad ruošiantis aikštės rekonstrukcijai žaliaskarė ir dalis apie šią aikštę augančių medžių bus nukirsti.

„Laukėme sprendimo dar šiemet nukirsti eglę, augančią prie „Sodros“. Tačiau paskutinėmis žiniomis, šios žiemos šventėms ji dar pasitarnaus gyva. Tačiau ateityje ji, kaip ir visi medžiai aikštės pakraštyje ties „Merkurijaus“ kavine, bus nukirsti“, – teigė Kupiškio r. savivaldybės Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vyr. architektė Euchrida Sipavičienė.

Ties gyvenamųjų namų langais augančius medžius kirsti nuspręsta pačių gyventojų prašymų. Pasak pašnekovės, žmonės skundžiasi, kad į jų būstus patenka per mažai šviesos. Tačiau būgštauti, kad miesto aikštė liks be žaliosios zonos, E. Sipavičienės teigimu, neverta: „Kirsime tik tuos medžius, kurie kliudys gyventojams. Pačiame aikštės viduryje augančių medžių neliesime“.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video